Industriarbetarnas tidning

Dödens vecka i industrin

3 juli, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

Tre dödsolyckor på sju dagar. Dygnen runt midsommar går till historien som en svart vecka inom industrin.

Under sju dygn kring midsommarhelgen inträffade tre dödsolyckor på industriarbetsplatser. Det motsvarar hälften av alla arbetsplatsolyckor som ledde till döden under hela förra året, då sex personer förolyckades på industriföretag där medlemmar i IF Metall, Pappers och Grafikerna jobbar.

Den första dödsolyckan inträffade onsdagen före midsommar i Umeå. En byggnadsarbetare i 30-årsåldern dödsstörtade från sju till åtta meters höjd när han arbetade med en ombyggnation på Volvo Lastvagnars lackavdelning.

Två dagar senare, på själva midsommarafton, klämdes en man i 40-årsåldern ihjäl på pappersbruket Korsnäs i Gävle. Mannen fastnade mellan en pappersrulle och en stålvals i en omrullningsmaskin.

Ytterligare fyra dagar senare, i tisdags, fick en 34-årig man i Sveg en grävskopa till en traktor i huvudet under ett svetsarbete på Härjedalens Miljöbränsle. Han avled av skadorna ett dygn senare.

Arbetsmiljöverket utreder nu dödsolyckorna. Enligt verket är det ovanligt med så många olyckor med dödlig utgång på så kort tid. Snittet totalt brukar ligga på runt en dödsolycka i veckan, men då räknas olyckorna i alla branscher in. Under sommaren brukar olyckorna också minska.

– Det är oroande många dödsolyckor som skett nu, men i bland klumpar olyckorna ihop sig, säger Catarina Edgar på arbetsmiljöverkets huvudkontor.

Hon har ingen förklaring till att just industrin drabbats så hårt under veckan kring midsommar.

– Det är nog slumpen, men det är hemskt när det blir så här.

Tittar man på dödsolyckorna i arbetslivet totalt har det hittills i år inträffat exakt lika många som första halvåret 2005, nämligen 36 stycken. Det innebär att i genomsnitt sex personer i månaden förolyckas i sitt arbete.

– Dödsolyckorna ligger stadig på samma nivå, tyvärr. Vi hade hoppats att de skulle gå ner i år, men det har inte skett än så länge i alla fall, säger Catarina Edgar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen