Industriarbetarnas tidning

Företagartradition viktigt efter nedläggningar

17 juli, 2006

Skrivet av ÅKE LIF

Gamla typiska bruksorter har svårare att rycka upp sig efter stora företagsnedläggelser än orter med småföretagartraditioner, visar en ny studie.

Det är inte bara i Sverige den här skillnaden finns utan också i andra europeiska länder.

ITPS, Institutet för tillväxtpolitiska studier, har undersökt hur det gått på orter där många jobb plötsligt försvunnit i flera europeiska länder och USA.

I Sverige har en jämförelse gjorts mellan Bengtsfors i Dalsland och Gislaved i Småland.

I Bengtsfors lade dominerande Lear Corporation med 860 anställda ner 1999. Ytterligare ett par företag försvann senare.

I Gislaved varslade plötsligt däcksjätten Continental alla 774 anställda om avsked i december 2001, till stor förvåning eftersom lönsamheten vid fabriken varit god.

I båda fallen uppvaktades regeringen, handlingsplaner utarbetades och samrådsgrupper bildades. Men det gick lite olika.

I Bengtsfors gladde man sig åt statliga löften om satsningar på infrastrukturen, som inte blev av. Kommunalrådet konstaterar efteråt att ”det problematiska blev egentligen att lokalbefolkningen trodde att nu var krisen över och man kunde slå sig till ro.” Utvecklingen vände inte så snabbt.

Det går inte att ersätta förlorade arbetstillfällen med ”mer av samma sort”, skriver ITPS i studien. ”Denna insikt har haft svårare att få fäste i de så kallade ’bruksorterna’ där man varit van vid att jobb alltid funnits.”

I Gislaved kunde man luta sig mot det redan diversifierade näringsliv som fanns i trakten. Kommunen är granne med bland annat Gnosjö, symbolen för småföretagarverksamhet. I studien betonas att nätverket i regionen betytt mycket för utvecklingen.

Sammanfattningsvis konstaterar ITPS att tron på att nya stora industrier ska komma i stället för dem som lagts ner inte finns längre.

Även på de gamla bruksorterna som varit dominerade av en industri växer i dag små och medelstora företag fram, men det tar längre tid.

Fortfarande ligger arbetslösheten i Bengtsfors kvar på 13 procent, medan Gislaved är nere i tre procent.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.