Industriarbetarnas tidning

Hård debatt om arbetsmarknaden

3 juli, 2006

Skrivet av HANS LARSSON

Skillnaden mellan höger och vänster i politiken framstod klart när företrädare för samtliga partier debatterade arbetsmarknadsfrågor på Högskolan i Visby på måndagen, som ett led i den pågående Almedalsveckan.

Arbetsmarknadsminister Hans Karlsson (s) gick till hårt angrepp på den borgerliga alliansens förslag om sänkta ersättningsnivåer och ändringar i arbetsrätten:

– Ni bara larvar runt och pratar om att det ska bli lättare att anställa, när ni i själva verket vill att det ska bli lättare att avskeda. Era förslag leder till systemskifte över en natt, dundrade Karlsson, som fick eldunderstöd av vänsterledaren Lars Ohly:

– Moderaterna hävdar att dom arbetslösa är lata och därför ska ha lägre ersättning. Det är kränkande.

– Högeralliansen vill ha ett bättre företagsklimat, men det är inte det som är problemet. Titta på företagens vinster, börsuppgången, direktörslönerna och alla bonusar, så förstår ni att det inte är något fel på företagsklimatet i Sverige, sa Ohly.

Den borgerliga alliansen har bestämt sig för att göra ”utanförskapet” till valets stora fråga:

– En miljon människor befinner sig utanför. Det är studerande som egentligen vill jobba, det är förtidspensionärer som vill jobba och det är deltidare som vill ha heltid. Detta är ett gigantiskt misslyckande för vänsteralliansen, sa kristdemokraternas Stefan Attefall.

Och moderaternas chefekonom Anders E. Borg lovade en rivstart om alliansen vinner valet:

– Socialdemokraterna har övergett den fulla sysselsättningen. Erkänn det! Vi kan, försiktigt räknat, skapa 200 000 nya jobb under våra första 100 dagar vid makten, sa Borg.

– Det kan ni säkert – men till vilka villkor? Lägre löner, som leder till minskad konsumtion och långsiktigt färre jobb, replikerade Hans Karlsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.