Industriarbetarnas tidning

Hård kritik mot a-kassorna

12 juli, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

Minst 13 av 36 a-kassor bryter mot lagen genom att delegera myndighetsutövning till fackförbunden. Det, och många andra brister hos a-kassorna, framkom i en granskning som IAF genomfört.

Det finns stora och många brister i hur a-kassorna sköter sin medlemshantering. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) i sin granskningsrapport som presenterades i dag. Kritiken är omfattande och Dagens Arbete har tidigare berättat om flera brister som granskningen avslöjat. Bland annat att a-kassorna missgynnar medlemmar som inte är med i facket genom att ge dem sämre betalningsvillkor och service.

En av de allvarligaste punkterna i kritiken är att minst 13 a-kassor bryter mot lagen genom att låta fackförbunden handlägga ärenden. Åtta av dem låter även fackförbunden fatta beslut i a-kasseärenden. Detta trots tidigare granskningar, och ett JO-beslut från 2000 som slår fast att myndighetsutövningen inte får delegeras.

– Jag är besviken. Frågan har varit på tapeten de senaste sex åren, så kassorna borde veta att det inte är tillåtet, säger Bo Jangenäs, generaldirektör för IAF.

Flera a-kassor hade dessutom så dålig dokumentation att inspektionen inte kunde fastställa hur handläggningen gått till.

Även när det gäller ärendehanteringen är det många a-kassor som inte lever upp till lagens krav. Bland annat prövas inträdesvillkoren bristfälligt, och beslut om in- och utträde fattas retroaktivt. 29 av de 36 a-kassor som granskats brister i ärendehanteringen i mer än ett avseende.

Bo Jangenäs säger att flera av bristerna som framkommit kan räknas som allvarliga.

– I dag kan det gå så illa att ett beslut inte är giltigt om det prövas i en domstol, eftersom det fattats på fel sätt eller av förbundet i stället för a-kassan. Så får det givetvis inte vara.

IAF kommer under sommaren och hösten att följa upp problemen hos varje enskild a-kassa. Om bristerna inte rättas till kan myndigheten kräva ändringar genom förelägganden. I sista hand kan även a-kassornas statsbidrag dras in.

– Jag tror inte att det behöver gå så långt. Jag har uppfattningen att A-kassorna tar kritiken på stort allvar, säger Bo Jangenäs.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?