Industriarbetarnas tidning

Höga elpriser hotar industrin

26 juli, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

De höga elpriserna hotar den svenska industrin, och är därför en av de viktigaste frågorna för industrifacken. Det säger Pappers förbundssekreterare Bengt Hallberg.

I går meddelade papperskoncernen Rottneros att två av deras fem pappersbruk hotas av nedläggning, som en direkt följd av den dyra elen. För Pappers kom beskedet inte som någon överraskning. Förbundet har tillsammans med andra industriförbund länge arbetat för att få billigare el och därigenom rädda arbetstillfällen inom pappersindustrin.

– Den dyra elen slår hårdast mot bruk som producerar mekanisk massa som Rottneros, men även pappersbruk och annan industri drabbas hårt, säger Bengt Hallberg.

Det är framför allt investeringsviljan som sjunker när elpriserna stiger. Bengt Hallberg säger att långsiktigt konkurrenskraftiga elpriser har varit ett av de viktigaste skälen för företag att investera i Sverige. Nu har priserna stigit markant. Om man jämför juni i år med samma månad förra året har elpriset nästan fördubblats. Företagen drar sig för att investera och på sikt kan det leda till att de konkurreras ut.

– På kort sikt drabbas investeringarna men långsiktigt slår de höga elpriserna också mot arbetstillfällen.

Den åsikten delar Benita Vikström (s). Hon är kommunalråd i Oxelösund, en kommun där mer än hälften av invånarna jobbar på stålverket SSAB. Tillsammans med andra socialdemokratiska politiker i orter med elintensiv industri har hon bildat ett nätverk som försöker få ner elpriserna.

– Syftet är att sänka elpriserna för basindustrin och på så sätt trygga arbetstillfällen i kommunerna, säger hon.

Totalt 69 kommuner ingår i nätverket och enligt Benita Vikström är oron på många håll stor för vilken effekt de höga elpriserna får.

– Många små orter är beroende av en stor arbetsgivare. Nedläggningshoten hänger i luften hela tiden när elpriset bara stiger. Det skapar stor otrygghet.

Både Benita Vikström och Bengt Hallberg tror att det krävs ingripanden från regeringen för att vända prisstegringen. Benita Vikström har också ett konkret förslag på en möjlig åtgärd:

– Vi har ett viktigt instrument och det är Vattenfall som ägs av staten. Vi borde kunna ge tydligare ägardirektiv om att de ska erbjuda basindustrin och konsumenterna el till konkurrenskraftiga priser, säger hon.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.