Industriarbetarnas tidning

Pappers stämmer Svanskog

7 juli, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

Svanskog Bruk försöker få den tidigare fackordföranden Kenneth Olofsson att säga upp sig. Företaget byter mot flera lagar genom sitt agerande, anser Pappers som nu stämmer bruket i Arbetsdomstolen.

I går lämnade Pappers in en stämningsansökan mot Svanskog Bruk AB. Förbundet anser att bruket brutit mot lagar och kollektivavtal genom att behandla förre avdelningsordföranden Kenneth Olofsson på ett oacceptabelt sätt.

Problemen började förra året när Kenneth Olofsson kom tillbaka från en sjukskrivning. Företaget vägrade ge honom dagjobb, trots att läkarintyget förbjöd nattskift. Facket förbjöd då nattarbete genom ett tolkningsföreträde, vilket innebär att fackets ord ska gälla tills fallet avgjorts i förhandlingar eller av domstol. Bruket hävdade dock att det inte fanns något dagarbete och Kenneth Olofsson arbetar nu bara de timmar hans skift går på dagtid. Resten av arbetstiden sitter han sysslolös, då företaget nekar honom arbetsuppgifter.

– Han blev felaktigt avstängd från arbetet. Dessutom får han bara vistas på fackexpeditionen. Resten av bruket får han inte tillträde till, säger Matts Jutterström, förhandlingsombudsman på Pappers.

Det sistnämnda är ett brott mot förtroendemannalagen hävdar Pappers. En förtroendevald kan inte bedriva fackligt arbete om han stängs ute från arbetsplatsen, säger Matts Jutterström.

Svanskog Bruk varslade också Kenneth Olofsson om uppsägning i januari, men varslet har inte verkställts. Matts Jutterström tror att företaget försöker skrämma Kenneth, och få honom att säga upp sig.

– De försöker tränga ut Kenneth på oskäliga grunder. De vill bli av med honom och därför gör de så här.

Förbundet anser att företaget inte bara brutit mot förtroendemannalagen utan också mot LAS, MBL och kollektivavtalet. I stämningsansökan kräver man därför skadestånd på totalt 475 000 kronor.

– Vi har absolut fog för stämningen och skadeståndet. Företaget har begått allvarliga fel, säger Matts Jutterström.

Det håller inte Henrik Boman på Skogsindustrierna med om.

– Vi anser att företagets agerande är korrekt. Jag har inte sett stämningen än, men eftersom jag deltagit i förhandlingarna har jag mycket svårt att se vilket underlag Pappers skulle ha för stämningen, säger han.

Svanskog Bruks vd Göran Nilsson har valt att inte kommentera ärendet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?