Industriarbetarnas tidning

Teknikföretagen vill sänka lönerna

6 juli, 2006

Skrivet av HANS LARSSON

Låt oss göra som i Tyskland, öppna för lönesänkningar på företag som befinner sig i kris. Budskapet kommer från Teknikföretagen, men avvisas bestämt av IF Metall.

Vid den pågående Almedals-veckan på Gotland presenterade Teknikföretagen, som är den största arbetsgivarorganisationen inom industrin, en rapport om så kallade öppningsklausuler enligt tysk modell.

I korthet innebär öppningsklausulerna att lokala fack kan acceptera lägre löner än de som förhandlats fram centralt – allt för att rädda jobb i krisföretag.

I Tyskland gick IG Metall med på öppningsklausuler 2004 och enligt Teknikföretagen har det lett till att 90 000 jobb räddats inom tysk verkstadsindustri.

– Det här är en modell även för Sverige. Det skapar möjligheter för företag i kris att överleva, sa Teknikföretagens förhandlingschef Karl-Olof Stenqvist vid ett seminarium i Visby på torsdagen.

IF Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman (som på bilden bryter arm med Stenqvist) avfärdar idén som ett farligt systemskifte:

– Detta är helt fel väg. Det blir en nedåtgående lönespiral, som vi säger bestämt nej till. Att använda löneinstrumentet för att försöka rädda sysselsättning innebär en systemförändring som vi inte kan ställa upp på.

Men Karl-Olof Stenqvist stod på sig och använde bland annat Dagens Arbetes medlemsundersökning (i nr 7/8) som argument:

– Den visar att 31 procent av de tillfrågade kan tänka sig sänkt lön för att behålla jobbet. Facket kan inte bara sitta och säga nej till alla förändringar, man måste se verkligheten som den ser ut, sa Stenqvist.

– Svensk fackföreningsrörelse har alltid ställt sig positiv till förändringar. Men detta är ett systemskifte som vi aldrig kan ställa upp på, sa Tiderman, som fick stöd av Sif och Civilingenjörerna, CF:

– Detta är principiellt fel väg. I stället måste vi vårda det system vi har, där de centrala parterna gemensamt tar ansvar för lönebildningen, tycker Christina Nygårdh, CF:s förhandlingschef.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.