Industriarbetarnas tidning

Tvingas göra prov efter 43 år på bruket

21 juli, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

Efter 43 år på bruket i Skutskär tvingades Roger Eriksson att göra ett arbetsprov för att bevisa sin kompetens. Han vägrade och fick sämre lön.
– Det är bedrövligt att det får gå till så här, säger han.

Roger Eriksson har jobbat på Stora Ensos massafabrik i Skutskär i hela sitt yrkesverksamma liv. Nu vill företaget bedöma hans kompetens genom ett arbetsprov.

– Det är horribelt. Jag har skött mitt jobb i blekeriet i mer än 40 år och plötsligt duger det inte längre. De kan kräva sitt test, men jag behöver inte bevisa någonting, säger han.

Bakgrunden är ett nytt lönesystem, som infördes vid årsskiftet och som företaget och facket skapat tillsammans. Det bygger på kompetenskrav och de anställda får skriva prov med olika svårighetsgrad för olika befattningar. Resultatet avgör sedan vilken löneklass de hamnar i. De som inte kommer upp till lönen för den befattning de har ska garanteras fortbildning.

Roger Erikssons skiftlag vägrade att skriva provet, eftersom de ansåg det kränkande. Dessutom misstänker de fusk eftersom svaren fanns på intranätet innan alla skrivit provet.

Nu har Roger Eriksson hamnat två löneklasser, och cirka 2 000 kronor, under den egentliga befattningslönen. Hans kollegor som inte heller skrivit provet hamnade en löneklass över honom.

– Det är otroligt kränkande. Jag har varit här klart längst och lärt upp allihop. Nu finns det nybörjare som jobbat i ett par tre år som ligger på samma lönegrad som jag.

Han tycker att det är upprörande att även facket kräver att han gör provet. Det kan Kjell Bergqvist, Pappers avdelningsordförande i Skutskär, förstå.

– Visst förstår jag att han känner sig kränkt, men det är kränkande för de andra om kraven inte är lika för alla. Jag tror att det här blir ett bra och rättvist system när det fått sätta sig, säger han.

Så länge Roger Eriksson inte gör provet bygger hans lön på en subjektiv bedömning och den kan facket inte göra något åt, enligt Kjell Bergqvist. Däremot ska man utreda om det förekommit fusk vid provet.

Även företaget hänvisar till rättviseskäl, när de kräver att alla gör testet. Men Roger Eriksson låter sig inte bevekas. I stället för att skriva provet har han tackat ja till ett erbjudande om förtidspension som han fått på grund av planerade personalneddragningar.

– Det är inte roligt att jobba längre. Efter det här vill jag inte vara kvar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.