Industriarbetarnas tidning

Volvo anklagas för att tysta kritiker

3 juli, 2006

Skrivet av MALIN AXELSSON

En facklig kämpe på Volvo Personvagnar i Göteborg skulle flyttas från montering till renhållning mot sin vilja. ”Maktpolitisk vedergällning”, svarade fackklubben och krävde att beslutet togs tillbaka.

Det är Lars Henriksson, montör och stridbart skyddsombud, på Volvos monteringsfabrik i Torslanda som är föremål för uppståndelsen. På fredag upplöses avdelningen han jobbar på.

– Det finns inga tekniska argument som håller för förändringen. Det handlar om att sätta stopp för oss och bli av med mig, säger han.

Bland annat har Lars Henriksson och hans kollegor på bana 1:21/1:30 drivit frågor om arbetsmiljö och extra bemanning.

Att omplaceringen är ett sätt tysta kritiker stämmer inte alls enligt Christer Gustafsson, presschef på Volvo Personvagnar:

– Vi har väldigt bra relationer med fackliga representanter och är vana vid att ha högt i tak i diskussioner med dem. Vi lägger om vissa arbetsrutiner för att kunna bygga bil på ett mer effektivt sätt, säger han.

Men medan Lars Henrikssons kollegor fick nya monteringsjobb, erbjöds han själv att köra sopor på reservdelslagret – långt från sina gamla arbetskamrater.

”En maktpolitisk vedergällningsåtgärd från ledningens sida”, röt Verkstadsklubbens skyddsorganisation och krävde att beslutet togs tillbaka.

Efter förhandlingar ska Lars Henriksson nu i stället rangera bilar. Bättre men inte bra.

– Jag är inte nöjd, men jag hade inte möjlighet att vinna, säger han.

Efter semestern införs nattskift och totalt omplaceras cirka 90 personer på Volvo Torslanda.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.