Industriarbetarnas tidning

Volvo missade semesterlön

11 juli, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

Volvo Lastvagnar i Umeå räknade fel på semesterlönen för andra året i rad. 1,2 miljoner för lite betalades ut och facket kräver nu skärpning.
– Så här får det inte gå till. Det är oerhört genant för företaget, säger IF Metalls klubbordförande William Frank.

Semestern är i full i gång på Volvo Lastvagnar i Umeå. Med förra lönen fick de anställda sin semesterersättning, men inte så mycket som de borde ha fått. En IF Metallmedlem vände sig facket eftersom lönen verkade konstig. Då uppdagades att företaget räknat fel och att samtliga 2 100 kollektivanställda skulle ha ytterligare 600 kronor var.

– Det är andra året i rad som semesterlönerna är fel. I fjol fick en del vänta till november innan de fick ut pengarna. Nu har företaget i alla fall lovat att pengarna kommer på den här lönen, säger William Frank, ordförande i IF Metallklubben på företaget.

Företaget hade inte räknat med de engångsbelopp på sammanlagt 4 600 kronor som varje anställd fått utöver lönen i den semestergrundande inkomsten. Därför har samtliga arbetare fått för lite i lönekuvertet. Volvo Lastvagnar erkände genast misstaget, och pengarna kommer på julilönen, men William Frank tycker inte att det räcker. Han säger att det ofta blir fel i lönerna på arbetsplatsen och att det är oacceptabelt.

– Medlemmarna måste kunna lita på att det är rätt när de får lönen. Som det är nu litar de inte på lönebeskedet överhuvudtaget.

Facket kräver därför ett antal åtgärder för att komma till rätta med lönefelen. Bland annat vill klubben ha större insyn i löneadministrationen och mer facklig tid för att hjälpa medlemmarna med lönefrågor. Dessutom vill man att företaget granskar semesterlönerna för 2004 och 2005.

– Vi blir självklart mer luttrade och misstänksamma efter alla fel som varit. Det kan mycket väl finnas fler och därför kräver vi att de går tillbaka.

Facket kräver också att medlemmarna kompenseras genom ett påslag på 10 procent utöver de 600 kronor de får i efterskott.

– Det är det minsta man kan begära. Även om det inte blir mycket pengar så är varje krona viktig för medlemmarna så här i semestertider, säger William Frank.

Fackets kravlista lämnades in i slutet av förra veckan, precis innan Volvo Lastvagnar stängde för semestern. Företaget har därför inte hunnit bemöta på fackets krav. Dagens Arbete har inte heller lyckats nå någon på företaget för en kommentar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?