Industriarbetarnas tidning

2[ ]000 gruv­arbetare i strejk

7 augusti, 2006

Skrivet av

Stigande råvarupriser skärper lönekraven i gruvorna. Det gäller inte bara Sverige. Nu strejkar över 2 000 chilenska gruvarbetare i en av världens största koppargruvor.

99 procent av arbetarna i Escondida-gruvan i Chile röstade för att gå i strejk när förhandlingarna mellan gruvfacket och ledningen bröt samman i förra veckan.

Företagets höga vinster har sporrat arbetarna. Deras facklige talesman Luis Troncoso har ofta hänvisat till företagets fyrdubblade vinst när han argumenterat för de fackliga kraven.

Facket har krävt lönehöjningar på 13 procent, bättre hälsovård, kompetensutveckling, utbildning för gruvarbetarnas familjer, plus en bonus på 27 000 dollar (cirka 195 000 kronor).

Företaget har erbjudit 1,5 procents löneökning och en bonus värd 4 900 dollar (cirka 35 000 kronor).

Escondida ägs huvudsakligen av det australiensiska bolaget BHP Billiton.

Chile är världens största exportör av koppar och där finns merparten av de största koppargruvorna. Bara Escondida står för 8 procent av kopparproduktionen. Varje dag bryts 3 500 ton koppar i Escondida-gruvan.

Utgången av lönestriden på Escondida kommer att få stor betydelse för förhandlingarna vid de andra chilenska gruvföretagen Codelco Norte, Andino, Cerro Colorado och Altonorte de Falconbridge.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.