Industriarbetarnas tidning

Ägarna körde över Klippans vd

1 augusti, 2006

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Klippans sista vd Beryl Sten kände inte till ägarfamiljen Welandsons planer på att sätta papperskoncernen i konkurs. Sten var på resa i Australien och fick beskedet genom ett meddelande i mobiltelefonens röstbrevlåda.

Inte bara personalrepresentanten Benny Karlsson överraskades av konkursbeslutet. Hela styrelsen var ovetande, förutom ägarfamiljens representanter. Inte heller koncernens vd Beryl Sten visste vad som väntade.

Sten är numera ”arbetsbefriad”, i likhet med flertalet anställda. Hon vill inte uttala sig direkt, men bekräftar Dagens Arbetes uppgifter.

Under samtalet framgår det att konkursen var oväntad. Ägarfamiljen Welandson kände till att det tar tid att vända en stor skuta. Det har talats om ett par år. Ändå gav ägarna upp efter mindre än ett halvår.

Beryl Sten bekräftar också att utvecklingen hade vänt till det bättre, och att avhoppade kunder var på väg tillbaka till Klippan. Hon tror fortfarande att kunniga ägare skulle kunna driva verksamheten med vinst.

Enligt Sten finns egentligen bara ett hinder, och det är att kunder åter söker sig till andra leverantörer. Hon anser att de juridiska tidsfristerna borde vara längre för stora företag, som har svårare än småföretag att hitta nya ägare på några veckor.

Klippan drev pappersbruken i Klippan och Lessebo, med närmare 600 anställda. Den som vill fortsätta driften i Lessebo bör vara beredd att satsa i storleksordningen hundra miljoner kronor. Själva bruket kanske kostar 20 miljoner, resten behövs som rörelsekapital.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.