Industriarbetarnas tidning

”Alliansens jobbpaket en bluff”

23 augusti, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

– Läser man manifestet märks det att deras retorik är helt genomskinlig, en bluff. Skulle politiken genomföras skulle det innebära en försämring för löntagarna, trots att det påstås motsatsen, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven efter att ha läst Allians för Sveriges valmanifest.

– Facket nämns en gång på trettio sidor. Det är tydligt att högern totalt ignorerar löntagarna, säger Stefan Löfven.

Han är starkt kritiskt till den borgerliga alliansens valmanifest som presenterades i dag. Mest upprörd är han över ”jobbförslagen”.

– Jobbavdragen gagnar ju bara dem som har jobb, de andra blir utan. Och samtidigt så skriver man ingenting om planerna att höja a-kasseavgiften, vilket leder till högre fackavgifter.

Typisk borgerlig politik, tycker Stefan Löfven och syftar på att alliansen i det här fallet lägger högre utgifter på dem som jobbar. ”Man ger med ena handen och tar med den andra.”.

Stefan Löfven tycker även att satsningen på en jobbgaranti inom 50 dagar för unga väcker en hel del tvivel.

– Vad är det egentligen för jobb de unga förväntas ta och till vilka löner? Det och skattelättnader för hushållstjänster visar ju på att högern i det här fallet är ute efter att folk ska ta låglönejobb.

Något som Stefan Löfven inte tycker uppmärksammas tillräckligt mycket är alliansens förslag att fler arbetare ska skaffa F-skattesedel.

– Ännu en försämring för löntagarna. Det kommer leda till att arbetsgivare säger upp folk, och sedan ber dem komma tillbaka som egna företagare.

– Då gäller inga kollektivavtal, och folk är helt utelämnade till sig själva. Det och höjningen av fackavgiften är tydliga tecken på att högerns politik skulle försämra situationen för löntagarna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.