Industriarbetarnas tidning

Försiktigt valmanife(s)t

18 augusti, 2006

Skrivet av HANS LARSSON

Reformer för 25 miljarder och skattesänkningar på 5,7 miljarder. Det är vad socialdemokraterna lovar för nästa mandatperiod om partiet får behålla makten.

Det var ett mer försiktigt och återhållet valmanifest än väntat som socialdemokraterna presenterade på fredagseftermiddagen. Och gång på gång framhöll statsminister Göran Persson ansvarstagande framför den borgerliga överbudspolitiken:

– Det är farligt att som den borgerliga alliansen låta sig luras av de ekonomiskt goda tiderna och lova ut reformer till höger och vänster. Vi är försiktiga med nya utgifter och vill vårda ekonomin, inte dras med i något ekonomiskt lättsinne, sa Persson.

Valmanifestet innehåller dock flera reformer, men man utlovar inte att de ska införas under nästa år, utan bara under den kommande mandatperioden fram till år 2010.

Den största satsningen gäller tandvården. En undersökning ska kosta högst 200 kronor och kostnaden för dyra behandlingar ska minskas kraftigt. Ungdomar får gratis tandvård upp till 24 år. Totalt kostar reformen 8,5 miljarder kronor.

Den näst största satsningen gäller a-kassan. Taket i a-kassan ska höjas till 7,5 basbelopp på årsnivå, vilket motsvarar cirka 920 kronor per dag. Därmed får de allra flesta ut 80 procent av inkomsten vid arbetslöshet.

På den här punkten blir det politisk strid fram till valet, eftersom moderatledaren Fredrik Reinfeldt omedelbart gick till attack mot förslaget. Den borgerliga alliansen vill i stället sänka ersättningen till de arbetslösa.

Den omdiskuterade rätten till heltid införs, om socialdemokraterna vinner valet, från 1 juli nästa år. Reformen gäller dock inte retroaktivt, utan omfattar bara dem som anställs efter detta datum.

Utöver de utlovade reformerna sägs i valmanifestet att arbete åt alla är socialdemokratins viktigaste mål. Men arbetslösheten är fortsatt hög trots att ekonomin går på högvarv:

– Vi kommer under hösten att nå målet om 4 procents arbetslöshet, men är självklart inte nöjda med det. Nu går vi vidare och sätter målet till 3,5 och sedan 3 procent. Sysselsättningen är den fråga som överskuggar allt annat, sa Göran Persson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?