Industriarbetarnas tidning

Globala avtal viktigt för u-länder

15 augusti, 2006

Skrivet av AGNETA PERSSON

Fler internationella ramavtal med facket ger en viktig draghjälp för arbetare i u-länder som vill förbättra sina villkor. Det är en av slutsatserna i en rapport om globalisering som presenterades i dag.

Globalisering är inget som är enbart bra eller dåligt. Det enas de fem författarna till rapporten ”Social utveckling i u-länderna” om. Den ökade rörligheten i världen för med sig både för- och nackdelar, vinnare och förlorare.

Till exempel är globaliseringens möjlighet för företag att verka över nationsgränserna bra eftersom det skapas fler jobb i u-länderna. Samtidigt finns det en risk att internationella normer och principer om grundläggande arbetsvillkor inte efterlevs. Dessutom får inte alla hänga med och dela på kakan.

Dagens Arbete har pratat med Khalid Mahmood på den pakistanska organisationen Labour Education Foundation, LEF, som organiserar och utbildar arbetare. För de pakistanska arbetarna har globaliseringen haft mycket negativa effekter, menar han. Bland annat har internationella riktlinjer från IMF (Internationella valutafonden) och Världsbanken fått förödande effekter, menar han.

– Vår regering har anammat riktlinjerna och öppnat upp marknaden genom privatiseringar och nedskärningar vilket har gjort att nästan 100 000 arbetare fått sparken mellan 1987 och 2005. Vi väntar oss att lika många till kommer att mista sina jobb de närmsta åren.

Samtidigt som industrier privatiseras tar staten allt mindre ansvar för medborgarnas utbildning, hälsa, transport och så vidare, säger Khalid Mahmood.

Rapportförfattarna har ingen enkel lösning på globaliseringens baksidor, utan pekar i stället på en rad olika åtgärder som kan vidtas för att påverka utvecklingen i en positiv riktning. Bland annat är u-ländernas egna insatser avgörande, skriver de.

De nationella regeringarna har själva ansvaret för att utveckla en hållbar politik för ekonomisk och social utveckling och för att rättvist fördela det välstånd som skapats (länder i kris undantagna).

Handelsvillkoren måste också bli rättvisare, biståndet öka och företagen ta ett större socialt ansvar. Där länderna saknar vettiga lagar och regler måste företagen själva sätta upp villkor och formulera uppförandekoder, skriver rapportförfattarna.

De menar att företag, däribland svenska, som sluter internationella ramavtal med facket kan hjälpa arbetarna att förbättra sina villkor. Att avtalen sedan efterlevs måste förstås övervakas och de bästa övervakarna är enligt författarna fackets medlemmar.

Rapporten hittar du här.

Texten är korrigerad 16/8 2006.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.