Industriarbetarnas tidning

Halverad lön med alliansens a-kassa

16 augusti, 2006

Skrivet av

Den som i dag tjänar 20 000 kronor i månaden och blir arbetslös kan tvingas ta ett jobb till nästan halva lönen.

Det är innebörden i moderaternas och alliansens förslag till ny a-kassa, enligt LO som låtit riksdagens utredningstjänst beräkna effekterna av förslaget.

A-kassemodellen som de fyra partierna i Allians för Sverige (moderaterna, folkpartiet, centern och kristdemokraterna) kommit överens om innebär sänkt a-kassa i flera steg.

Efter 300 dagars arbetslöshet ska den arbetslöse, enligt alliansens modell, inte ha mer än 65 procent av lönen i a-kassa. Eller 13 000 kronor för den som tjänade 20 000 kronor i månaden.

Då ska den arbetslöse vara beredd att ta ett jobb till 80 procent av det 65-procentiga taket. 80 procent av 13 000 kronor är 10 400 kronor. Alltså nära nog en halvering av den lön personen hade innan han eller hon blev arbetslös.

– Det här visar att den borgerliga alliansen vill sänka lönerna, säger LO:s tredje vice ordförande Leif Håkansson.

A-kassan är viktig av flera skäl, enligt Håkansson.

– Dels håller den lönerna uppe och motverkar lönedumping eftersom ingen behöver ta ett jobb lägre än a-kassan. Dels är a-kassan en nödvändig trygghet för individen när denne tvingas ställa om till nytt jobb.

– Detta är mycket viktigt nu när vi har en så dramatisk strukturomvandling i samhället. Hög a-kassa gör att det blir lättare för människor att acceptera strukturomvandlingen.

Utöver sänkt ersättning vill alliansen höja egenavgifterna. Det skulle göra det fackliga medlemsskapet flera hundra kronor dyrare i månaden.

– En sådan fördyring skulle säkert få många lågavlönade att tveka inför ett fackligt medlemskap. Risken är då att facken får färre medlemmar och försvagas vilket naturligtvis är högeralliansens syfte, säger Leif Håkansson.

Så här slår alliansens a-kassa för den som tjänar 20 000 kronor i månaden

A-kassa… I dag Alliansen Du förlorar
…de första 100 dagarna 16 000 14 960 – 1 040
…efter 100 dagar 14 960 14 960 0
…efter 200 dagar 14 960 14 000 – 960
…efter 300 dagar 14 960 13 000 -1 960

Därefter kan den arbetslöse tvingas ta jobb till 80 procent av 13 000 kronor, vilket innebär 10 400 kronor i månaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.