Industriarbetarnas tidning

Hot om strejkbrytare i Chilegruva

9 augusti, 2006

Skrivet av

Sedan i måndags strejkar 2 000 gruvarbetare i världens största koppargruva i Chile. Nu hotar det australiensiska gruvbolaget BHP Billiton att sätta in strejkbrytare.

– Vi ser det som ett alternativ, men ingenting är ännu beslutat, säger företagets talesman Emma Meade till The Australian.

2 000 fackanslutna gruvarbetare la i måndags ner arbetet för att ge eftertryck åt sina krav på 13-procentiga lönelyft bättre hälsovård, kompetensutveckling, utbildning för gruvarbetarnas familjer, plus en bonus på 27 000 dollar (cirka 190 000 kronor).

Företaget har erbjudit 1,5 procents löneökning och en bonus värd 4 900 dollar (cirka 35 000 kronor).

Företaget beräknas förlora uppåt 100 miljoner svenska kronor om dagen på strejken, som är den första någonsin i Escondida med världens största kopparfyndighet.

Produktionen har minskat med 60 procent och hålls uppe genom de arbetare som inte är med i facket och cirka 1 500 inhyrda.

Strejken följs med stort intresse inte minst bland andra gruvarbetare. I Chiles, och världens, näst största koppargruva, statligt ägda Chuquicamata går löneavtalen ut till årsskiftet. I Peru har BHP Billiton ytterligare en gruva som producerar både koppar och zink. Där har arbetarna krävt 18-procentiga lönelyft.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.