Industriarbetarnas tidning

IF Metall satsar på antirasism

9 augusti, 2006

IF Metall ordnar i dag ett seminarium i Helsingborg mot främlingsfientlighet.
– Det är en prioriterad fråga för oss, säger andre vice förbundsordförande Anders Ferbe som också talar om höstens val och risken att sverigedemokraterna blir ännu större än tidigare.

– Ungefär var fjärde IF Metallmedlem har invandrarbakgrund. Vi vill stötta dem, säger Anders Ferbe.

Men han säger också att det ingår i det fackliga uppdraget att värna de demokratiska värdena. En aktuell uppgift eftersom 76 000 personer röstade på sverigedemokraterna valet 2002. Och i år kan det bli fler enligt olika undersökningar.

Seminariet börjar med en kort teaterpjäs, ”Dom Däringa”, spelad av Nya Klassiska teatern. Sedan kommer Anna-Lena Lodenius, journalist och författare att föreläsa. Även Anders Ferbe medverkar.

Seminariet riktar sig till fackets medlemmar och syftar till att ge dem mer råg i ryggen att bemöta främlingsfientliga påståenden.

– Många kan tycka att det är svårt, säger Margaretha Holmqvist, politisk sakkunnig på IF Metall och en av dem som planerat seminariet. Kanske är det någon i ett fikarum på jobbet som vräker ur sig påståenden. Vad ska man säga?

Mer kunskap, diskussioner runt människosynen som ligger i botten ska hjälpa deltagarna att finslipa motargumenten.

Seminariet kommer även att hållas på andra platser i södra Sverige där främlingsfientliga grupper har sitt fotfäste. Ett av dem hålls i Trollhättan där, liksom i Helsingborg, främlingsfientliga partier finns representerade i kommunfullmäktige.

Totalt finns främlingsfientliga och högerextrema partier representerade i fler än 35 kommuners fullmäktigeförsamlingar. Berörda partier är Sverigedemokraterna, Centrumdemokraterna, Skånepartiet, Sjöbopartiet, Nationaldemokraterna och Burlövs väl. Uppgifterna är hämtade ur Dagens Arbetes artikel Extremhögerns nya ansikte i politiken.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]