Industriarbetarnas tidning

Kvinnliga yrkeskläder ska locka till industrin

30 augusti, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Yrkeskläder anpassade för kvinnor gör deras arbete bekvämare och säkrare. Det visar ett projekt bland kvinnorna på SSAB Tunnplåts industrigolv i Borlänge.
– Intresset är stort, men än är det lång väg kvar, säger Lina Persson, en av dem som deltagit i projektet.

Dagens Arbete har tidigare rapporterat om bristen på yrkeskläder för kvinnor inom industrin. Många kvinnor är i dag hänvisade till herrstorlekar. Det är inte bara obekvämt, det kan också innebära en säkerhetsrisk, då kläderna gör dig mindre smidig bland farliga maskiner. Detta är ett faktum trots att exempelvis en fjärdedel av medlemmarna i IF Metall är kvinnor.

Men under Designåret 2005 startades en studiecirkel, ledd av industridesignern Lotta Hernek, där fem kvinnor från SSAB Tunnplåt i Borlänge deltog. De bestämde att de ville diskutera arbetskläder utifrån ett kvinnligt perspektiv.

De frågade sina kvinnliga kollegor på företaget vad de ansåg om kläderna de bar, och kritiken var inte nådig. Storlekarna var fel och framför allt passformen var dålig. De gick helt enkelt runt i kläder designade efter en manlig kropp.

En av deltagarna var Lina Persson, som arbetat på företaget i fyra år.

– Innan har man varit glad att man fått arbetskläder överhuvudtaget. Men ju längre projektet fortskred så blev jag mer övertygad om att arbetskläderna måste ha bra passform. Män och kvinnor ser ju olika ut, och det är klart att alla ska ha kläder de trivs i.

En första prototyp av kläderna syddes upp och på den internationella kvinnodagen var det modevisning på SSAB.

– Det var väldigt bekvämt att ta på sig en jacka som passade, det kändes mycket lättare att röra sig när den inte var bylsig, säger Lina Persson.

Men än så länge så arbetar hon och hennes kollegor i de gamla modellerna. Företaget har dock visat sig positiva till projektet, och förhoppningen är att en kollektion ska lanseras om ungefär ett års tid. Men hur företaget ska gå vidare är ännu oklart. De söker nu andra intressenter som kan vara intresserade av ett samarbete.

– Det här är det första steget av många. Trivseln ökar bland de anställda och jag tror att det är ett bra sätt att locka fler kvinnor till industrin, säger Tommy Löfgren som är marknadschef på SSAB Tunnplåt.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen