Industriarbetarnas tidning

Positiva reaktioner efter Ekbåges avgång

31 augusti, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Åsikterna ute på Pappers avdelningar går isär efter att nuvarande ordförande Sune Ekbåge i går meddelade att han inte ställer upp för omval. De flesta tror dock att det är en bra lösning som enar Pappers.

Efter att Sune Ekbåge dragit tillbaka sin kandidatur, och i stället väljer att stödja Jan-Henrik Sandberg från Gävle, står nu Sandberg som enda kandidat till ordförandeposten inför helgens Papperskongress. Skälen till tillbakadragandet var, enligt Sune Ekbåge, att han närmar sig pensionsåldern, och att stödet för hans motkandidat varit så stort.

Allt tyder nu på att en enig kongress i helgen kommer att välja Jan-Henrik Sandberg (bilden) som ny förbundsordförande, och att Bengt Sjöholm blir ny förbundssekreterare.

– Det är en styrka att välja en ny ordförande enhälligt, sade Sune Ekbåge i går efter sitt besked.

Och han får medhåll från flera håll. Nils-Erik Andersson är ordförande för avdelning 9 på Värö bruk, där 285 medlemmar finns.

– Vi hade hoppats att Sune skulle vara kvar, och att växlingen av ordförande skulle ske på ett mjukare sätt. Nu finns en risk att mycket kompetens försvinner så här precis innan avtalsrörelsen. Men för att ena Pappers är det här en bra lösning.

På avdelning 54 i Skärblacka finns 500 medlemmar. Ordförande är Bo Jacobsson, och han är försiktigt positiv till beskedet.

– Det här ska nog inte innebära någon större förändring i förbundet, och jag tror inte det påverkar avtalsrörelsen särskilt mycket. Men det ska bli intressant att se hur den nya ledningen hanterar Pappers framtid.

Mest positiv efter Sune Ekbåges besked är Dennis Bäckman, ordförande för avdelning 86 i Figeholm, där 136 medlemmar finns.

– Det här är helt underbart, framför allt med tanke på att vi inte lyckades avsätta honom under striden med Lennart Olovsson i våras. Det är bra att få in friskt blod i förbundet, då det finns alldeles för mycket blåsossar i toppen. Jag hoppas att Jan-Henrik Sandberg kommer ställa upp på medlemmarnas sida, något som Sune Ekbåge verkligen inte har gjort.

På avdelning 143 i Husum, där sammanlagt 1 170 medlemmar finns, hade man tänkt stödja Sune Ekbåges kandidatur, berättar ordförande Kenneth Olsson.

– Men jag tror att det här kan ena förbundet. Det här är väldigt stort gjort av Sune. Han och förbundssekreterare Bengt Hallberg har visat stor lojalitet mot Pappers.

På Korsnäs i Gävle, där Jan-Henrik Sandberg fram tills nyligen var ordförande för 800 medlemmar, är man stolta att man antagligen får en av sina egna som ny förbundsordförande.

– Blir han vald får vi en kompetent och hårt arbetande ordförande. Det vet jag av egen erfarenhet. Han har nu ett enat förbund bakom sig, och det är positivt, säger Bo Gidlund, nybliven ordförande för avdelning 3 i Gävle.

Från arbetsgivarnas sida har man inga speciella åsikter angående det som hänt.

– Det är ett val som Pappers gör. Oavsett vem som är ordförande utgår jag från att vi kommer ha goda relationer i avtalsrörelsen, säger Skogsindustriernas förhandlingschef Per Hidesten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?