Industriarbetarnas tidning

120 Scania­arbetare synar Södertälje

22 september, 2006

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

Tre bussar med anställda från Scania i Falun och Sibbhult anlände i dag till Södertälje. Under helgen ska 120 anställda och deras familjer besöka det som kan bli deras framtida arbetsplats och nya hemstad.

Besöket är en del av det omställningsprogram som dragits igång sedan Scania i början av året meddelade att företaget ska lägga ner fabrikerna i Falun och skånska Sibbhult.

– Vi inleder med ett besök i fabriken, i morgon visar kommunen runt i Södertälje, berättar Gunnar Boman, informationsansvarig på Scania i Södertälje.

Liknande resor har tidigare gjorts till Oskarshamn. I oktober ordnar Scania ett nytt besök i Södertälje.

De anställda som väljer att följa med produktionen, eftersom fabrikerna i Falun och Sibbhult lägger ned, har hittills erbjudits ett flyttpaket som består av gratis flytt och boendekostnaden betald i arton månader. I paketet ingår även att företaget hjälper de familjemedlemmar som följer med att hitta nya jobb.

Samtidigt som bussarna anlände till Södertälje satt företaget och Scania-facken i fortsatta förhandlingar om andra paket, bland annat avtalspensioner, avgångsvederlag och studier.

Fakta ersättningsjobb:

I Falun försvinner 650 arbetstillfällen när fabriken läggs ner 2008. Hittills är det klart med cirka 160-170 ersättningsjobb.

Efter semestern nästa år tar Leax från Köping över en stor del av bearbetningen (svarvandet, slipandet, fräsandet och borrandet) av bakaxlar, vilket ger arbete åt cirka 100-110 personer.

Även Zakrisdalsverken i Karlstad, sprunget ur Försvarets Materielverk (FMV) och Saab Bofors (numera en del av RZ-gruppen), tar över en del av bearbetningen i Falun. Det beräknas ge sysselsättning för minst 60 personer.

I Sibbhult försvinner 550 jobb. Det nybildade verkstadsföretaget Sibbhultsverken AB tar över en del av bearbetningen av axlar, vilket ger arbete åt 125 personer.

I såväl Falun som Sibbhult fortsätter förhandlingarna med andra intresserade företag.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen