Industriarbetarnas tidning

Åtal för dödsolycka på Kubal

26 september, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Kubals vd John Hoerner åtalas nu för arbetsmiljöbrott med vållande till annans död efter en dödsolycka på företaget 2004. I åtalet yrkas även på att Kubal i Sundsvall ska åläggas att betala en företagsbot på 800 000 kronor för säkerhetsbrister i arbetsmiljön.

– Jag tycker det är bra att det väcks åtal. Det sätter fokus på arbetsgivarens ansvar vid olyckor och det finns oklarheter som gör fallet värt att pröva, säger Stefan Johansson, som är huvudskyddsombud på Kubal.

Det var den 20 september 2004 som arbetaren Andreas Södergren avled efter att ha klämts i ett transportband. Vid olyckstillfället utförde han ensam underhållningsarbete på toppen av en 30 meter hög silo, som används för lagring av kolbriketter.

Av okänd anledning fastnade han under arbetet med både sina armar och klämdes mellan transportbandet och en understödsrulle. Då Andreas Södergrens medarbetare hittade honom, var det för sent att rädda hans liv.

Kubals nuvarande vd, amerikanen John Hoerner, var vid tiden för olyckan chef för den avdelning där Andreas Södergren jobbade. I åtalet hävdas att Hoerner som chef för avdelningen brustit i det förebyggande säkerhetsarbete som krävs enligt arbetsmiljölagen, och därigenom av oaktsamhet orsakat dödsolyckan. Lagen säger bland annat att riskområdenm i detta fall transportbandet, inte ska kunna beträdas utan att farliga funktioner först stoppas.

John Hoerner, som nekar till anklagelserna, riskerar nu upp till två års fängelse.

Skyddsombudet Stefan Johansson berättar att det skedde förbättringar inom säkerheten på företaget efter dödsfallet. Bland annat så går det i dag inte att komma åt transportbanden, och ensamarbete är förbjudet på den olycksdrabbade avdelningen.

– Men det finns alltid brister på en sådan här stor och sliten arbetsplats. Det krävs stora investeringar och jag vet inte om företaget är beredda att göra dem, säger han.

Åklagaren yrkar även på att Kubal ska åläggas att betala en företagsbot på 800 000 kronor för brott mot arbetsmiljölagen. Företaget har enligt kammaråklagaren brustit i sitt förebyggande säkerhetsarbete. Bland annat så har riskerna med att utföra underhållningsarbetet ensam inte utretts.

– Det är bra att även företag kan bli straffade efter olyckor. Det kanske får dem att inse att det här är allvar, och att bättre säkerhet kan rädda liv, säger Stefan Johansson.

Det är inte första gången det sker allvarliga olyckor på Kubal. Sommaren 2001 brännskadades sju gjuteriarbetare, och så sent som i augusti skadades en anställd på företaget svårt efter ett fall och fick föras till Umeå universitetssjukhus.

När förhandlingarna inleds vid Sundsvalls tingsrätt är ännu oklart.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?