Industriarbetarnas tidning

Avtal bättre än lag

2 september, 2006

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Avtal är bättre än lag. Bra avtal förutsätter att många är med i facket, konstaterade fyra avtalskramare på ett seminarium i anslutning till Pappers kongress.

– Kollektivavtal är bättre än lagar. LO-sidan är alltför snabb att utnyttja det fackligt politiska samarbetet till att kräva lagstiftning där förhandlingar inte ger resultat, hävdade Anna Ekström när hon som den troligen första Saco-ordförande någonsin framträdde inför pappersarbetarna. Ekström tog den planerade lagen om rätt till heltid som exempel.

– Men arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv är ännu värre när det gäller att beställa utan att vilja betala för sig, tillade Ekström som hoppades att facket och dess politiska vänner ska enas om att avstå från denna ”politiska smitväg”.

LO:s avtalssekreterare Erland Olauson punkterade myten om att arbetsgivarna är emot avtal.

– De vill ha arbetsfred, och det har de fått. Sverige har färre strejkdagar än andra länder i Europa.

– Men när vi säljer fred vill vi ha något i utbyte. Hur mycket vi får betalt beror på vår styrka. Och styrkan beror på organisationsgraden.

Olauson bestred att facket alltför flitigt springer till lagstiftaren för att be om hjälp.

– Det finns två olika skäl för politikerna att skriva lagar. Om avtalen inte leder till rimliga regler på arbetsplatserna exempelvis beträffande säkerhet känner somliga politiker ansvar och vill ingripa. Det är något helt annat än om ett svagt fack ber om politisk hjälp för att den egna styrkan inte räcker.

Arbetsmarknadsminister Hans Karlsson förnekade att han får uppdrag av ”Wanja eller Erland” (Lundby-Wedin respektive Olauson).

– Det är faktiskt demokratiska LO-kongresser som fastställer de politiska kraven! Dit är alla välkomna, även akademiker!

Byggettans ordförande Torgny Johansson redovisade sin syn på turerna i Vaxholm, och uttryckte viss oro för utgången i EG-domstolen.

Hans Karlsson kompletterade med upplysningen att det kan vara en borgerlig regering som ska föra Sveriges talan inför domstolen.

– Inför valet hotas avtalen från höger. De borgerliga partierna vill försvaga den enda tillåtna kartellen, den som ska hålla uppe lönerna. De borgerliga har en marknadssyn som leder till att löntagarna ska konkurrera om jobben genom att sänka lönerna, det framgår av de borgerliga förslagen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?