Industriarbetarnas tidning

Chefer åtalas efter arbetsplatsolycka

1 september, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

En arbetsplatsolycka på Polykemi AB i Ystad förra sommaren, där en maskinoperatör skadade sin hand, leder nu till åtal. Enligt kammaråklagaren har två av mannens chefer brustit i sitt säkerhetsarbete, och därmed gjort sig skyldiga till vållande till kroppsskada.

Olyckan inträffade den 13 juli 2005 då maskinoperatören höll på att rengöra en maskin på Polykemi AB, ett företag som tillverkar plastprodukter. Mannens hand hamnade i maskinens rörliga delar, och resultatet blev ett skadad sena i långfingret samt avflått skinn på handens ovansida. Arbetsmiljöverkets utredning visar att skadan möjliggjordes då ett lock på maskinen inte var fast förankrat.

– Lagen säger att det inte ska vara möjligt att komma åt farliga eller rörliga delar på maskiner. I annat fall är det bristfällig säkerhet på arbetsplatsen, och det har det varit i det här fallet, säger kammaråklagare Lotten Loberg i Malmö.

Enligt Lotten Loberg har två av mannens chefer brustit i sitt säkerhetsarbete, och därmed gjort sig skyldiga till vållande till kroppsskada. I ett av fallen betecknas arbetsmiljöbrottet som grovt.

Kammaråklagare yrkar även på att företaget ska åläggas en företagsbot på 200 000 kronor, med motiveringen att ledningen inte vidtagit tillräckligt säkerhetsåtgärder i förebyggande syfte. Liknande olyckor har hänt tidigare, men arbetsmiljön har inte blivit säkrare. Att en företagsbot döms ut, och att själva företaget straffas för en olycka, är ovanligt.

De både cheferna nekar till anklagelserna, och på Polykemi AB har man valt att inte kommentera åtalen. Förhandlingar i Ystads tingsrätt inleds i höst.

Fotnot: Polykemi AB tillverkar plastprodukter

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen