Industriarbetarnas tidning

Dialog med ungdomar ska stoppa rasism

21 september, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

– För att motverka sverigedemokraternas framfart bland unga måste vi ut på skolorna och prata med ungdomar på deras egna villkor. Annars kan de ta högerextrema värderingarna med sig ut i arbetslivet.
Det menar Rahim Maatoug, som leder projektet Löftet i Mölndal.

I söndagens val fick sverigedemokraterna i Mölndals kommun fyra mandat i kommunfullmäktige, vilket är en fördubbling jämfört med valet 2002. Rahim Maatoug, anställd på Astra Tech och förtroendevald inom IF Metall, har länge sett med oro på utvecklingen i sin hemkommun.

Han är initiativtagare till Projekt Löftet, vars syfte är att motverka spridandet av högerextrema värderingar bland ungdomar. Det ska göras genom att möta ungdomar ute i skolorna, precis som sverigedemokraterna själva gör.

– Det är viktigt att vi informerar om vad högerextrema partier ideologiskt egentligen står för och samtidigt presentera andra lösningar gällande integration och samarbete. Vi måste prata med ungdomarna och lyssna på vad de har att säga.

Rahim tror att sverigedemokraternas framfart i Mölndal beror på att de etablerade partierna inte tagit partiet på allvar. Han tror att många i kommunen är missnöjda på grund av exempelvis arbetslöshet och därför lockats av Sverigedemokraternas enkla lösningar.

Projekt Löftet finansieras av LO-facken i Mölndal och borde enligt Rahim kommit igång långt tidigare. Men många fackligt engagerade var för upptagna med att kampanja på annat håll. Först nu, efter sverigedemokraternas framgång i valet, har intresset ökat.

– De unga som i dag sympatiserar med Sverigedemokraterna får ju snart rösta och det är viktigt att nå dem tidigt. Rent fackligt är det också viktigt att motverka högerextrema värderingar, då det ju snart är dags för de unga att komma ut på arbetsmarknaden. Annars kan problemet spridas.

Rahim Maatoug tror att liknande projekt som Löftet skulle behövas på många ställen runt om i Sverige.

– I Skåne är ju problemen ännu större än här. Många verkar ha trott att det här ska lösa sig självt, men det gör det inte. Jag kommer inte vara nöjd förrän projekt som Löftet inte behövs längre.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?