Industriarbetarnas tidning

Facken kräver Gunnebo på 600 000 kronor

1 september, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Företaget vägrade lämna ut information om den planerade utlandsflytten. IF Metall och Sif stämmer därför Gunnebo Protection AB i Arbetsdomstolen för brott mot lagen om medbestämmande.

Det var förra hösten som Gunnebo Protections ledning meddelade de anställda att företaget planerade att flytta produktionen i Ödesborg norr om Uddevalla utomlands på grund av för dålig lönsamhet.

Sif:s och IF Metalls fackklubbar tvivlade på motiveringen. En löntagarkonsult kallades in, som fann felaktigheter och bad företaget att få in mer material. Företaget vägrade, vilket facket betraktade som förhandlingsvägran. Tvisten gick till central förhandling, men inte heller där kunde parterna finna en lösning.

Nu stämmer IF Metall och Sif Gunnebo, och kräver företaget på 600 000 kronor för brott mot lagen om medbestämmande (MBL). Företaget har, enligt facken, vägrat förhandla om nedläggningen och trots begäran vägrat att lämna ut skriftliga handlingar till löntagarkonsulten.

I stämningsansökan kräver IF Metall 400 000 kronor och Sif 200 000 kronor.

Agneta Bern är förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd, och ombud för både IF Metall och Sif. Hon tycker att mycket talar för att företaget misskött sig i förhandlingarna.

– Lagen säger ju klart och tydligt att facket ska få lämna synpunkter och ta del av relevant information. Sådana här fall är inte så vanliga längre, många företag har lärt sig att det är enklare att helt enkelt acceptera lagen.

På Gunnebo Protections huvudkontor i Göteborg vill man inte kommentera den pågående processen innan parterna möts i Arbetsdomstolen. Huvudförhandlingarna väntas starta om cirka ett år.

Produktionen på företaget är planerad att upphöra i höst. Kvar blir 12 av de 45 anställda, som ska jobba med lager och administration. Nedläggning gör att nitton medlemmar i IF Metall och fyra Sif-anslutna förlorar jobbet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.