Industriarbetarnas tidning

Göran Johnsson: Stoppa Gardell!

11 september, 2006

Skrivet av

Metalls förre förbundsordförande Göran Johnsson varnar för riskkapitalisten Christer Gardells intåg i AB Volvo. Han måste stoppas, säger Johnsson. ”Annars kan allt vara väck”.
– Han kan bli farlig för företaget om han släpps in i styrelsen, säger Johnsson, styrelseledamot i Fjärde AP-fonden. Fonden har ett betydande aktieinnehav i AB Volvo.

Johnsson betonar att han inte brukar uttala sig i egenskap av ledamot i Fjärde AP-fondens styrelse. Men nu gör han ett undantag. Läget är allvarligt, anser han.

Han hoppas att de andra institutionerna i AB Volvo ser till att Gardell hålls utanför styrelsen.

– Får han en plats i styrelsen hamnar han i en insiderposition och det kan innebära stora risker för företagets långsiktighet. Gardell får gärna leka i andra ankdammar, men inte i ett så välskött företag som Volvo.

I slutändan beror allt på hur de andra institutionerna agerar.

– Men han kommer ingen vart om han inte får med sig de andra institutionerna. Det gäller med andra ord för institutionerna att hålla i sina aktier.

Som gammal ”volvoit” är Göran Johnsson bekymrad. Han har ett långt förflutet inom Volvokoncernen. Som tonåring började han på Volvo Olofström och han kom att tillhöra bolagsstyrelsen i 13 år.

– Volvo är i dag bra rustat och har finansiell styrka nog att både stå emot tuffa tider och kanske göra nödvändiga förvärv ute i världen.

– Gardell säger att han också står för långsiktighet. Men vi vet hur kortsiktigt riskkapitalister tänker.

Det som hände med Skandia skulle också kunna hända Volvo med uppstyckning och utförsäljningar.

– Han skulle aldrig lyckas ta över Skandia heller, sas det. Vi vet vad som hände. Nu står han på första trappsteget i Volvo och nu gäller det att knuffa ner honom så att han inte tar sig upp. Annars kan allt vara väck.

Om Christer Gardells kommer in i AB Volvos styrelse beror på valberedningens fem ledamöter Curt Källströmer, Handelsbanken, Thierry Moulonguet, Renault, Björn Lind, SEB, Eva Halvarsson, Andra AP-fonden och Finn Johnsson, Volvos styrelseordförande.

Största ägare i AB Volvo är franska Renault med 20,7 procent av kapitalet, följt av Christer Gardells riskkapitalbolag Cevian med 5 procent följt av AMF Pension (4,1 procent), Alecta (3), Robur aktiefonder (2,7) samt SEB fonder/Trygg försäkring (2,7)

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?