Industriarbetarnas tidning

Preem­arbetare i möte om cancerrisk

13 september, 2006

Skrivet av ÅKE LIF

Fler fall av blodcancer än normalt har uppmätts bland boende i närheten av oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil. Nu ska det också undersökas om de anställda kan löpa ökad risk för cancer.

I dag presenterade Västra Götalands Miljömedicinska Centrum en rapport om cancerfall i raffinaderiets närområde. Vid raffinaderier och annan petrokemisk industri släpps cancerframkallande ämnen ut, bland annat bensen.

Två församlingar som ligger i vindriktningen från anläggningen har undersökts. Det totala antalet cancerfall under en tioårsperiod är normalt, men just antalet fall av leukemi (blodcancer) är högre än vad som är statistiskt förväntat (19 mot 8,5).

Men rapporten kan inte slå fast ett definitivt samband mellan cancerfallen och utsläpp från raffinaderiet. Utfallet kan lika gärna bero på slumpen.

På eftermiddagen hölls ett informationsmöte på Preemraff dit omkring 200 anställda sökt sig för att få svar på frågor om cancerriskerna.

– Det finns ingen större oro bland de anställda, säger Christian Mattsson, IF Metalls klubbordförande på Preemraff. Vi får rapporter från företagshälsan, och vi har inte haft ett cancerfall på fyra år.

– Det är förstås aldrig positivt med ett högre antal cancerfall, säger Christian Mattsson. Men det goda den här undersökningen för med sig är att vi nu kommer att gå till botten i den här frågan, något vi från facket legat på länge om.

Undersökningen är begränsad till två församlingar, och Christian Mattsson påpekar att de flesta av raffinaderiets anställda bor på andra ställen, i tätorten Lysekil eller i kommunerna runt omkring. Dessutom är hälften, 9 av 19, av de leukemidrabbade kvinnor, medan raffinaderiet är en starkt mansdominerad arbetsplats.

– Det tyder inte på någon ökad risk för de anställda, säger Christian Mattsson. Därmed inte sagt att det är en oskyldig arbetsplats. Det är inget hälsohem vi jobbar på.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.