Industriarbetarnas tidning

Rädsla för att obekväma sägs upp

28 september, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Förhandlingarna mellan facket och ledningen på Faurecia Exhaust i Torsås som följde vårens varselbesked, har strandat. Diskussionen har gällt vilka som ska sägas upp, och från fackets sida är man orolig att företaget försöker göra sig av med besvärliga personer.

– I sådana här fall ska enligt lag både kompetens och anställningslängd vägas in. Men företaget har enbart fokuserat på kompetens, och vi tycker inte att de följt lagen, säger Lennart Rudolfsson, IF Metalls klubbordförande på företaget.

Det var i våras som de drygt 490 anställda på Faurecia Exhaust, ett företag som tillverkar avgassystem, fick reda på att 130 av dem skulle förlora sina jobb under en fyraårsperiod då delar av produktionen skulle flyttas till Tjeckien. Uppsägningarna skulle ske i tre etapper, och de första 42 varslas i slutet av året.

Men frågan om vilka som ska sägas upp har gjort turordningsförhandlingarna till en utdragen historia. Och i förra veckan valde ledningen att efter tre veckors diskuterande avsluta den lokala förhandlingen, och i stället ta upp ärendet på central nivå.

Lagen om anställningsskydd (Las) säger att både kompetens och anställningslängd ska vägas in i beslut om vilka som ska bli av med jobbet efter beslut om uppsägningar. Men enligt Lennart Rudolfsson har ledningen helt ignorerat anställningslängden.

– Och frågan är ju vem som bestämmer vem som är kompetent eller inte. Vi är rädda att företaget helt godtyckligt kan göra sig av med personer de tycker är besvärliga.

Björn Lindkvist är personalchef på Faurecia Exhaust. Enligt honom har företaget inga sådana planer och han tycker inte heller att det har glömt bort anställningslängden.

– Förhandlingarna kan ju inte pågå hur länge som helst då det ju är människor det handlar om. Vi har helt enkelt olika uppfattningar, och förhoppningen är att detta ska gå att lösa fortare på central nivå.

Som Dagens Arbete tidigare har rapporterat så blir Faurecia Exhaust först i sin bransch med att flytta delar av sin produktion till ett låglöneland. Beslutet fattades bland annat efter att företaget fått ett bidrag av den tjeckiska staten.

De centrala förhandlingarna mellan företaget och IF Metall inleds den 10 oktober.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.