Industriarbetarnas tidning

”S slarvade bort jobbfrågan”

18 september, 2006

Skrivet av

Socialdemokratin gav bort sin bästa fråga – jobben. Därför förlorades valet enligt de före detta fackledarna Stig Malm och Göran Johnsson. Båda tror på Margot Wallström som Göran Perssons efterträdare.

– Ofattbart att socialdemokraterna ger bort sitt starkaste kort till moderaterna, säger före detta LO-ordföranden Stig Malm (bilden).

– Läser man valmanifestet står det att full sysselsättning är vårt viktigaste mål. Sedan kommer ingenting, inte ord om jobben.

Varför tror du socialdemokraterna släppte frågan om jobben?

– Det får du fråga Göran Persson om. Jag begriper ingenting.

Även Göran Johnsson, Metalls siste förbundsordförande innan sammanslagningen med Industrifacket, tycker att sysselsättningen kom i skymundan.

– Min huvudförklaring till valnederlaget är att partiet inte tillräckligt fokuserat på jobbfrågan. Man har inte kunnat beskriva hur jobben ska kunna komma till.

– Jag tycker det är konstigt. Först kommer partiet ut med ett bra näringspolitiskt program. Men det fick ingen plats vare sig i valmanifestet eller i valdebatten.

– Partiet gör inget fiasko men ett dåligt val med tanke på vi är inne i en god konjunktur och där ekonomin går bra.

Socialdemokratin gör sitt sämsta valresultat sedan 1920, i ett val som handlar om jobben. Kan man tala om ett fiasko i den meningen?

– Valresultatet är dåligt. Jag tror att en hel del lämnat oss eftersom vi varit otydliga i regeringsfrågan. Man har inte vetat om miljöpartiet kommer att få statsrådsposter. Det har säkert skrämt bort många som varit rädda för att det skulle bli mycket krångel med regeringsarbetet.

Både Malm och Johnsson anser att socialdemokratins chans ligger i att ta tag i frågan om jobben igen.

– Vi måste göra en ordentlig analys och titta på vad det är för jobbpolitik som biter i den globaliserade ekonomi vi är inne i, säger Göran Johnsson.

– Vi måste helt enkelt lyfta fram våra frågor igen och de måste föras fram av en partiledare med entusiasm, säger Stig Malm.

– Valet blev ett presidentval där det inte fanns någon tvekan om vem som hade de bästa förutsättningarna. Persson framstod som trött, utan geist och då var det kört, fortsätter Malm.

Båda är ense om vem som är bäst skickad att ta över efter Persson i mars: Margot Wallström.

– Hon står överst på min önskelista, säger Johnsson. Nackdelen är att hon inte sitter i riksdagen, men det kan man nog ordna på något sätt.

– Jag har varit skeptisk till Margot, säger Stig Malm. Hon har levt ett lyxliv långt ifrån svensk verklighet. Som partiledare måste man kunna besöka äldreomsorgen och prata med människorna där. Men hon kanske har passerat det där lyxlivet nu. Hon är den enda kandidaten för mig.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.