Industriarbetarnas tidning

S-studenter granskar alliansen

5 september, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Den borgerliga alliansen försöker vilseleda väljarna med ogrundade siffror om arbetslöshet och utanförskap. Det var budskapet då socialdemokratiska studentförbundet på tisdagen presenterade sin rapport Sant och falskt om utanförskap.

Enligt Svenskt Näringsliv befann sig i juli i år knappt 1,4 miljoner svenskar i utanförskap. Samtidigt hävdade alliansen att nästan två miljoner människor stod ”utanför den reguljära arbetsmarknaden”.

Men vad är det egentligen för siffror som gäller, och vad döljer sig bakom utanförskapet? De frågorna svarar studentförbundet på i sin rapport.

Enligt Svenskt Näringslivs definition innefattar utanförskapet inte bara öppet arbetslösa, och människor sysselsatta i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Inräknade är också alla som oavsett orsak gått i förtida pension, alla värnpliktiga som inte har jobb, alla hemarbetande samt alla studerande som söker extraknäck.

– Man klumpar ihop folk som enligt sina avtal kan gå i pension vid 62 års ålder, med ungdomar som har verkliga problem att komma ut på arbetsmarknaden. Det är ju två helt olika saker.

Det sa Göran Färm, tidigare chef för LO:s näringspolitiska enhet och deltagare i arbetet med s-studenternas rapport.

Att sysselsättningen sjönk i Sverige under åren 2001–2004 måste erkännas, menar författarna, men lika sant är det att sedan ett år tillbaka har den svenska arbetsmarknaden utvecklats mycket starkt.

Enligt Statistiska centralbyrån har sysselsättningen ökat med 121 000 personer sedan juli förra året. Samtidigt går i dag drygt 300 000 fler dagligen till jobbet, jämfört med 1994, när de borgerliga partierna var vid makten, menade rapportförfattarna.

IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven var starkt kritisk mot alliansen i sin kommentar till rapporten.

– Det är tydligt att de vill hitta på egna siffror för att legitimera ett maktskifte. Med deras politik skuldbelägger man individen, och genom att försämra för de redan utsatta vill man pressa folk till låglönejobb. Moderaterna säger sig vara ett nytt arbetarparti, men jag frågar mig vilka löntagare det är som har efterfrågat deras förslag?

Läs mer på: www.sannasiffror.nu

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen