Industriarbetarnas tidning

”Vi kom ut för sent med vårt budskap”

18 september, 2006

Skrivet av

Nu väntar ett systemskifte, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven med anledning av valresultatet.
– Det har inte gått upp för alla, men alliansen vill kraftigt försämra villkoren för de anställda och utöva ett hårt tryck på kollektivavtalet.

– Dels genom kraftigt höjda avgifter till förbundet och a-kassan. Dels genom kombinationen av sämre a-kassa och uppmuntran till f-skattesedel. När du blir arbetslös ska försämrad a-kassa tvinga dig att ta f-skattesedel och söka jobb som egen företagare till betydligt sämre villkor. Detta kommer att skapa ett enormt tryck på kollektivavtalet.

Hur förklarar du att (s) gör sitt sämsta val sedan 1920 när valrörelsen ändå handlar om jobben, socialdemokraternas klassiska paradgren?
– Deras bild av Sverige har satt sig även i våra led. Det är en bild där 1,5 miljon är arbetslösa, där det inte går att vare sig starta eller driva företag.

– Det finns en oro för jobben bland våra medlemmar. De vet att jobbet inte är tryggat. Omställningen som pågår skapar otrygghet. Vi kom ut för sent med vårt budskap hur vi ska fylla på med de nya jobben.

Att alliansen satsade på jobbfrågan stod klart redan i fjol. Ändå kom ni igång för sent. Hur kan det komma sig?
– Möjligtvis hoppades vi att högkonjunkturen skulle dra med sig sysselsättningen mer än vad den gjorde. I stället för att nyanställa valde företagen att pressa den befintliga personalen till det yttersta. Under våren började nyanställningarna äntligen ta fart. Och nu skapas 550 nya jobb om dagen, men det kommer inte fram.

Blev valet för mycket av personval?
– Det har ju varit trenden under senare valrörelser. Jag vet att partiet försökt få fram andra. Östros, Messing, Mona. Men det går inte. Medierna ville ha Persson.

När det nu ändå blev ett personval och (s) gör sitt sämsta val på 86 år – är inte det en misstroendeförklaring mot Göran Persson?
– Inte säkert. Kom ihåg att vi vunnit tre val i rad tidigare, unikt i Europa. Då är det svårt att vinna en fjärde gång.

Vad tycker du eftervalsdebatten ska handla om?
– Vi ska inte byta politik och bli ”de nya” socialdemokraterna. Vi ska förfina den politik vi redan har, stärka det fackligt-politiska samarbetet och göra vår jobb-skapar-politik tydlig.

– Framför allt skulle jag vilja ha in den internationella dimensionen, hur vi hävdar våra villkor och utvecklar våra jobb i en globaliserad värld. Naturligtvis måste också eftervalsdebatten handla om en ny partiledare.

Vem vill du ha?
– Det är för tidigt att uttala sig om.

Till sist: Hur kommer valresultatet att påverka avtalsrörelsen?
– Det blir en besvärlig start på avtalsrörelsen om den nya regeringen ska försämra sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen tillsammans med alla andra försämringar. Det kan bli riktigt besvärligt och kan naturligtvis påverka hur vi ser på avtalsperiodens längd.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.