Industriarbetarnas tidning

Wanja varnar för Maud Olofsson

2 september, 2006

Skrivet av HANS LARSSON

Centerledaren Maud Olofsson har uppenbarligen sålt skinnet innan björnen är skjuten. Hon har nämligen redan utsett sig själv till arbetsmarknadsminister, berättade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin vid Pappers kongress i Göteborg.

– Maud Olofsson har skrivit brev till LO och övriga parter på arbetsmarknaden och bjudit in till överläggningar efter valet. Hon anser tydligen att valet redan är avgjort och att hon ska bli ansvarig för arbetsmarknadsfrågorna.

– Centerledaren skriver i brevet att hon vill ha ett nytt Saltsjöbadsavtal. Men samtidigt talar hon om hur hon vill ha det och det är alldeles uppenbart att hon vill försvaga facket, sa Wanja Lundby-Wedin.

En stor del av LO-ordförandens tal inför Pappers kongress formade sig till ett valtal, med tydliga markeringar mot den borgerliga alliansen. Ett maktskifte i valet den 17 september skulle allvarligt försvåra den kommande avtalsrörelsen, sa Lundby-Wedin.

– Den borgerliga alliansen påstår att de gillar kollektivavtal, men de vet egentligen inte vad kollektivavtal innebär. De är oerhört okunniga i den här och många andra frågor kring arbetsmarknaden.

– Den svenska modellen innebär att vi har ansvarstagande parter på arbetsmarknaden. Det är så vi lyckats klara lönebildningen med höjda reallöner, fortsatt hög sysselsättning och en rättvis fördelning, sa LO-ordföranden.

I och med att centerledaren Maud Olofsson profilerat sig med flera förslag på arbetsmarknadens område har hon också blivit något av LO:s huvudfiende på den borgerliga kanten:

– Maud Olofsson vill acceptera att utländsk arbetskraft kommer hit och jobbar för lägre löner. Hon vill urholka arbetsrätten för ungdomar och säger att det är bättre med en fot inne på arbetsmarknaden än två utanför. Men varför vill hon inte låta ungdomarna ha båda fötterna inne, undrade Wanja Lundby-Wedin.

– Nej, vi inom fackföreningsrörelsen betackar oss verkligen för den borgerliga alliansens syn på den svenska modellen, med ensidiga förbättringar för arbetsgivarna och stora försvagningar av facket, sa LO-ordföranden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.