Industriarbetarnas tidning

100 tjänster bort från Assa i Eskilstuna

12 oktober, 2006

Skrivet av

Assa Industri i Eskilstuna går med vinst, men inte tillräckligt. En del av produktionen läggs ut till låglöneländer. 100 av 397 anställda riskerar att förlora jobbet.

– Det sprider oro på jobbet, säger Therese Larsson, medlem i IF Metalls klubbstyrelse på Assa i Eskilstuna.

Hon har fått flera frågor från oroliga arbetskamrater som undrar om just deras jobb ska försvinna.

Det var i går som personalen informerades om att en del av produktionen ska flyttas utomlands. Gångjärn och en del enklare låshus ska tillverkas på Assas fabriker i Rumänien och Kina istället.

Produktionen läggs ut trots att företaget går med vinst. Till Eskilstuna-Kuriren säger bolagets vd Thomas Perman att lönsamheten sjunker på sikt och att kostnaderna därför måste sänkas.

Leif Bergkvist, IF Metalls klubbordförande på Assa Industri, hoppas att varslet slutligen blir lägre än de beräknade 100 tjänsterna.

– Vi har en bra orderingång nu, långt över budget. Jag hoppas att det ska mildra effekterna.

Han blev inte förvånad över gårdagens besked och tror inte att de anställda blev det heller.

– Det har varit förvånansvärt lugnt. Men det kanske är så vid ett sådant här besked att man går och grubblar först och så kommer frågorna sedan.

Enligt Leif Bergkvist har företaget varit öppet med sina planer på en rekonstruktion av koncernen. De anställda har varit förberedda på att även fabriken i Eskilstuna skulle kunna drabbas. Men han tycker att det känns tråkigt och onödigt.

– Andra företag som lade ut produktionen tidigare än vi, börjar ju plocka hem produktionen igen. De har problem med kvalitet och avstånd. Men tydligen ska vi göra samma runda här ändå.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.