Industriarbetarnas tidning

91 personer sägs upp i Ljungby

25 oktober, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

91 personer varslas om uppsägning på Polytec Composites Sweden AB i Ljungby, då orderingången varit för dålig.
– Det här var väntat, men att så många blir av med jobbet är helt orimligt, säger Mari Liljedahl, IF Metalls klubbordförande på företaget.

Då 91 personer, 76 arbetare och 15 tjänstemän, nu varslas från Polytec återstår snart blott en tredjedel av den arbetsstyrka som fanns innan företaget inledde sina nedskärningar vid årsskiftet 2004/2005.

– Efterfrågan har sjunkit och vi har helt enkelt för många som jobbar i fabriken. Vi måste anpassa oss för att kunna bedriva en verksamhet överhuvudtaget, säger platschef Gerald Weidemann.

Men enligt klubbordförande Mari Liljedahl kommer det att bli svårt att få de arbetare som blir kvar att kunna utföra allt jobb i fabriken där det tillverkas komponenter till fordonsindustrin.

– Att vi måste effektivisera förstår vi väl, men att så många måste sluta är helt oacceptabelt.

Gerhald Weidemann vill inte svara på några frågor om det kan bli aktuellt att färre varslas. Han vill vänta tills MBL-förhandlingarna är över.

Mari Liljedahl beskriver stämningen på företaget som orolig. Än så länge vet de anställda inte vilka som kommer att få sluta. Men än har klubben inte gett upp hoppet.

– Vi har ganska mycket förhandlingserfarenhet här och ska verkligen kämpa för att få ned antalet som varslas.

MBL-förhandlingarna inleddes i måndags.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.