Industriarbetarnas tidning

”A-kassor riskerar att gå i putten”

12 oktober, 2006

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

Om alliansens a-kasseförslag genomförs kan en del kassor tvingas lägga ner när medlemmarna flyr till andra, billigare a-kassor. Förändringarna riskerar också att leda till mer byråkrati och ökade kostnader.

Det skriver TCO i ett brev till arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin.

På måndag lägger regeringen sin första budget. I den kan det komma förslag om sänkt tak i arbetslöshetsförsäkringen och/eller höjda egenavgifter till a-kassan.

– Om nu regeringen vill ge sig på a-kassan, vänta och gör allt på en gång! säger TCO:s ordförande Sture Nordh.

– Nu riskerar vi att få en massa idiotiska förslag i omgångar, utan att regeringen har en aning om konsekvenserna.

Det är främst de förslag som kan komma senare, som handlar om större förändringar av kassornas uppbyggnad, som TCO kritiserar i sitt brev till ministern.

En differentiering av avgiften till a-kassan kan leda till att folk byter till den kassa som är billigast, menar TCO.

Enligt Sture Nordh kan en statstjänsteman i dag välja på fem olika a-kassor. Om tjänstemännen börjar välja kassor kan det få samma effekt som skolpengen: vissa skolor (a-kassor) blir så populära att de inte har råd och tid att ta hand om alla nya som kommer, andra skolor (a-kassor) tappar elever (arbetstagare) och får svårt att klara sig ekonomiskt.

– De kassor som har det taskigaste urvalet riskerar att gå i putten, säger Sture Nordh.

Enligt juristen Dan Jonasson på IF Metalls a-kassa har LOs medlemmar, precis som tjänstemännen, möjlighet att gå till Alfa-kassan eller Syndikalisternas a-kassa.

– Men reglerna är så utformade att man i praktiken också kan dröja sig kvar i sin gamla a-kassa, även om man byter jobb och bransch, tillägger han.

Det betyder att även IF metallarna kan välja mellan flera olika a-kassor.

Obligatoriet och avgiftsbefrielsen är två andra förslag från alliansen som TCO kritiserar. I båda fallen tycker TCO att det är oklart vilka villkor som ska vara uppfyllda för att man ska anslutas till en a-kassa eller vara befriad från avgiften.

Differentieringen, obligatoriet och avgiftsbefrielsen är förslag som handlar om utformningen av själva systemet och omfattas därför av ett så kallat beredningstvång, vilket innebär att de måste utredas och skickas på remiss innan de får gå vidare till omröstning i riksdagen.

Enligt Sture Nordh innebär det att den typen av ändringar kan träda i kraft tidigast 1 januari 2008.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.