Industriarbetarnas tidning

ABB vill införa drogtester på jobbet

31 oktober, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

ABB Sverige vill införa slumpmässiga drogtester bland sina anställda. En dålig idé, säger IF Metall, som hellre vill se att chefer och skyddsombud utbildas i hur man upptäcker drogpåverkade personer.

– Företaget gör så här för att visa sina kunder att det bryr sig. Men sanningen är att de inte arbetat alls med den här frågan sedan vår gemensamma drogpolicy kom till stånd 2001. Inte en enda konferens har anordnats, säger Matz Lönn, arbetsmiljösamordnare på IF Metallklubben på ABB i Västerås.

Från fackets sida är man orolig över att ABB:s ledning genom det planerade införandet av slumpmässiga tester försöker slippa undan sitt ansvar.

– Enbart slumpmässiga tester är ingen lösning. Frågan måste vara uppe för ständig diskussion. Från fackets sida vill vi att chefer och skyddsombud ska få förebyggande utbildning så att de kan se när någon arbetskamrat har problem, säger Matz Lönn.

Dagens Arbete har inte lyckats nå Ingalill Östlund, informationsdirektör för ABB Sverige, för en kommentar. Men till Sveriges Radio Västmanland säger hon att hon inte tycker att man kan lägga ett för stort ansvar på cheferna för att se till att drogpolicyn efterlevs.

Men det finns också en oro från fackligt håll för vad som skulle hända om en anställd skulle vägra att testas.

– För många kan sådana här tester kännas integritetskränkande. Man kan undra om en vägran ska vara skäl nog för uppsägning, säger Matz Lönn.

Delar av företagets nya drogpolicy, som ännu är på planeringsstadiet, tycker Matz Lönn är bra. Att alla nyanställda på ABB i dag drogtestas har han inget problem med. Men, säger han, facket kommer aldrig att gå med på en policy där slumpmässiga tester finns med. Det vore fel väg att gå.

– Företaget kan ju välja att införa det ändå. Men jag tror att de vill ha med oss på resan, säger Matz Lönn.

När ABB:s nya drogpolicy blir klar är ännu oklart.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.