Industriarbetarnas tidning

Avgiften till a-kassan chockhöjs

19 oktober, 2006

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

Egenavgiften höjs kraftigt och de enskilda kassorna kan få stora ekonomiska problem. Det visar a-kassornas egen analys av regeringens förlag till ny finansiering av arbetslöshetsförsäkringen.

I genomsnitt betalar de flesta svenskar 100 kronor i månaden till a-kassan. Med dagens skattereduktion hamnar kostnaden på cirka 60 kronor.

Enligt Arbetslöshetskassornas Samorganisations (SO) beräkningar kommer de flesta svenskar betala 320 till 350 kronor för att vara medlemmar i a-kassan efter årsskiftet.

För IF Metalls medlemmar innebär regeringens nya förslag att egenavgiften ökar från 89 kronor i månaden till 332 kronor. Grafikerna får betala 351 kronor i månaden, i stället för 104 kronor i dag. Pappers medlemmar betalar i dag 105 kronor i månaden till a-kassan. Efter årsskiftet höjs avgiften till 329 kronor.

Det här är en drastisk höjning, som ska ske på mycket kort tid. Förändringarna ska träda i kraft redan vid årsskiftet. Facken och de andra remissinstanserna har bara några dagar på sig att kommentera regeringens förslag.

– Det här är ingen normal och bra demokratisk behandling av en så stor och viktig fråga, som slår så hårt mot vissa kassor, säger Peter Schönefeld, kanslichef på SO.

Det finns också stora frågetecken kring konstruktionen av det nya förslaget. I de utkast som regeringen skickat ut på remiss slår man fast principen att a-kassorna ska bära sina egna kostnader och att fackförbund och a-kassor ska ha ett ”incitament att medverka till att arbetslösheten hålls tillbaka och minskar”.

Men enligt Anders Edward på Akademikernas a-kassa är incitamentet svagt. I går sa han till SVT:s Aktuellt att även om Akademikernas a-kassa halverar sin arbetslöshet sjunker egenavgiften bara med fem kronor, till 307 kronor.

Men allra störst problem får de a-kassor som har många arbetslösa medlemmar. Hotell- och restauranganställda, fiskare och musiker får mycket stora höjningar av egenavgiften vid årsskiftet.

Sådana kassor skyddas i dag av ett utjämningssystem. De som har många arbetslösa medlemmar, och därmed höga kostnader, får ett bidrag av de andra kassorna. Det slopas vid årsskiftet.

– De kassor som har det taskigaste urvalet (flest arbetslösa, red. kommentar) riskerar att gå i putten, sa TCO:s ordförande Sture Nordh till Dagens Arbete strax innan budgeten presenterades.

Texten är korrigerad 19/10 2006.

FAKTA: Regeringens förslag innebär från årsskiftet att:• A-kassan blir obligatorisk (en snabbutredning tillsätts).
• Medlemsavgiften ökar med 10 miljarder kronor (från 4 till 14 miljarder).
• Utjämningssystemet avskaffas.
• Studerandevillkoret tas bort.
• Arbetsvillkoret höjs till 80 timmar/månad (i dag 70 timmar/månad).
• Ersättningen baseras på de senaste 12 månadernas inkomster (i dag de senaste 6 månadernas).
• Den högsta ersättningen sänks till 680 kronor (från i dag 730 kronor).
• Ersättningsnivån efter 200 dagar sänks till 70 procent (från i dag 80 procent).
Källa: Arbetslöshetskassornas Samorganisation

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?