Industriarbetarnas tidning

Facket ska betala skydds­ombudens utbildning

26 oktober, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Facket ska själv betala för utbildningen av skyddsombuden, anser regeringen och drar tillbaka tiotals miljoner i utbildningsbidrag. Helt uppåt väggarna, menar facket, som undrar varför de ska betala för något som är arbetsgivarnas ansvar.

– Lagen säger att ett skyddsombud på en arbetsplats ska få den utbildning som krävs. Tar man bort bidraget leder det till en sämre arbetsmiljö, säger Leif Råback, chef för IF Metalls studieenhet.

Från och med nästa år försvinner det statliga bidraget på 45 miljoner kronor, som bland annat har använts av arbetsmarknadens parter för att utbilda fackliga skyddsombud och ledamöter i bolagsstyrelser.

LO mister 15 miljoner kronor, hälften av organisationens utbildningsbudget. Det är något som upprör Ulla Lindqvist, andre vice ordförande i LO och ansvarig för utbildnings- och arbetsmiljöfrågor.

– Det är reglerat i arbetsmiljölagen, att det ska finnas skyddsombud på varje arbetsplats. Därför har man avsatt pengar för att man ska kunna utbilda dem. Det är en viktig del i arbetsmiljöarbetet att inte sådant ska betalas med de fackliga pengarna. Det ska gå via statens eller arbetsgivarnas medel, säger hon till Ekot.

Leif Råback på IF Metall tror att beslutet kan hänga ihop med avvecklandet av Arbetslivsinstitutet, som tidigare fördelat pengarna. Enligt honom vore färre utbildade skyddsombud förödande.

– Vad händer på en arbetsplats om ingen vet vilka kemiska medel som är farliga? Det är ju något som även arbetsgivarna är väldigt intresserade av att veta.

Regeringen har även beslutat att bidraget, som bland annat LO sedan 1997 fått för så kallad uppsökande verksamhet, ska bort. Uppsökande verksamhet har varit en del av vuxenutbildningen, och gått ut på att informera arbetstagare om deras möjlighet att komplettera sin skolgång eller utbilda sig vidare.

Men enligt regeringen är den information som kommunerna i dag sprider om vuxenutbildning, tillräcklig.

– Bidraget har kunnat användas för att få en högre utbildad arbetsstyrka, vilket leder till en rörligare arbetsmarknad. Det är ju precis vad den nya regeringen vill ha, och därför är det väldigt märkligt att man tar bort bidraget, säger Leif Råback.

IF Metall ska nu satsa på att försöka påverka regeringen att ändra sig angående bidragen. Om inte staten betalar utbildningen av exempelvis skyddsombud, så måste det enligt Leif Råback ske förhandlingar mellan facket och arbetsgivarna om hur detta ska finansieras.

Ingen på näringsdepartementet har gått att nå för en kommentar, men till Ekot säger statssekreterare Eva Uddén Sonnegård att facket själva får stå för kostnaderna för de olika utbildningarna i framtiden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.