Industriarbetarnas tidning

Facket stöttar Skarps agerande

27 oktober, 2006

Skrivet av ÅKE LIF

Alla fack inom Akzo Nobel-koncernen ställer sig bakom den varnade IF-Metallordföranden Kalle Skarp i Arlöv. I ett uttalande i dag kräver både arbetar- och tjänstemannafack att företaget ska be Skarp om ursäkt.

Den fackliga referensgruppen inom Akzo Nobel-koncernen har varit samlad till en ordförandekonferens i Stockholm. I dag togs fallet Kalle Skarp (se tidigare artiklar på Dagens Arbetes hemsida) upp, och konferensen enades om ett uttalande mot företagets agerande.

”Med anledning av att Akzo Nobel i Malmö gett IF Metallklubbens ordförande en skriftlig erinran för att han, som de säger, har bedrivit politisk propaganda på arbetsplatsen vill vi med skärpa uttala följande:

• Vi motsätter oss företagets agerande när man försöker tysta fackliga företrädare som vill informera sina medlemmar om fackliga frågor inför valet.

• Vi ser det som en självklarhet att man som facklig företrädare inte ska kränkas för att man använder sin grundlagsfästa yttrandefrihet.

• Vi kräver att den skriftliga erinran mot Kalle Skarp dras tillbaka och att företaget ber Kalle Skarp om ursäkt.”

Nu är fallet på väg till central förhandling. Per Mattsson, vd på Akzo Nobel i Arlöv, välkomnar en behandling på central nivå.

– Vi står fast vid vår uppfattning, och det är bra att få prövat vad som är rätt och fel när det gäller politisk verksamhet på arbetsplatsen.

Lars Sydolf, chefsjurist på Industri- och kemigruppen, som biträtt företaget i ärendet, anser att klubbordföranden Kalle Skarp gått över gränsen när han i klubbtidningen och i brev till medlemmarna kritiserat den borgerliga alliansens politik.

– Det är inte facklig verksamhet att bedriva valpropaganda, säger Sydolf.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]