Industriarbetarnas tidning

Faureciafacket redo för strid

13 oktober, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Facket på Faurecia Exhaust Systems AB i Torsås är beredda att ta strid i Arbetsdomstolen för varje anställd som sägs upp på oklara grunder. Det står klart efter att de centrala förhandlingarna mellan företaget och facket havererat.

Den segdragna tvisten mellan de båda parterna, som grundar sig i vårens besked att 130 av de anställda ska sägas upp, fortsätter. Innan årets slut ska de första 42 varslas, men åsikterna går isär om vilka.

Enligt Lennart Rudolfsson, IF Metall-klubbens ordförande på Faurecia, ignorerar företaget lagen om anställningsskydd (Las), som innebär att anställningstiden i första hand ska vägas in vid bedömning om vilka som ska sägas upp.

– De har bara handplockat folk de tycker är kompetenta. Vi är rädda att företaget på detta sätt kan göra sig av med personer de anser obekväma.

Samtidigt finns det fortfarande ett 80-tal inhyrda arbetare på företaget, vilket har retat upp fackklubben.

– Inga inhyrda ska vara kvar när vår första medlem får gå. De anställda är vansinniga då de fortfarande inte vet om de kommer att få ha jobbet kvar eller inte, säger Lennart Rudolfsson.

Efter att tidigare lokala förhandlingar misslyckats möttes parterna i tisdags i en central förhandling. Företagsledningen presenterade där en lista på vilka 42 de ville säga upp, men av dessa var bara ett fåtal med på den ordinarie turordningslistan. Förslaget godtogs inte av facket och förhandlingarna strandade.

Kent Mohlin, förhandlare på IF Metall, deltog från förbundets sida i de centrala förhandlingarna.

– Man vill behålla ett elitlag, och har valt att försöka göra sig av med kompetent folk som är äldre och de som törs säga ifrån. Bland annat vill de göra sig av med företagets bästa truckförare som jobbat där i över 40 år.

Enligt Kent Mohlin är detta ett uppenbart brott mot turordningsreglerna.

– Sen säger företaget att de kommer lägga ned om det inte får som de vill. Så här borde det inte gå till i Sverige på 2000-talet.

De misslyckade förhandlingarna gör att företaget nu kan välja vilka som ska sägas upp. Men om fackklubben finner uppsägningarna orimliga, kan de stämma Faurecia till Arbetsdomstolen för brott mot Las. Och enligt klubbordförande Lennart Rudolfsson är det en strid som facket är beredd att ta.

– Vi kommer ta varenda orimliga uppsägning till Arbetsdomstolen. Det ska inte gå att slänga ut folk godtyckligt på det här sättet.

Stefan Lundström, platschef på Faurecia i Torsås, ville på fredagseftermiddagen inte svara på Dagens Arbetes frågor. Enligt honom vill företagsledningen vänta med en kommentar tills på måndag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.