Industriarbetarnas tidning

”Har arbetarna valt detta?”

16 oktober, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

– Många av förändringarna slår mot de som redan ligger. Folk väljer inte att bli arbetslösa, säger Ulla Linnarsson, ordförande i Pappers avdelning i Lilla Edet. DA har talat med fler fackordföranden, alla är kritiska mot budgeten.

– Det är en skrämmande budget men det är ju samma saker som högern lovade innan valet, fortsätter Ulla Linnarsson. Arbetarna har ju i stor utsträckning valt detta, men visst är det skrämmande med alla försämringar. Varför ska man ändra på saker som fungerar?

Kennet Carlsson, klubbordförande IF Metall, SKF, Göteborg:

– Det råder inga tvivel om att högern går ut hårt och att detta leder till försämringar för många av våra medlemmar. Men jag hoppas att folk orkar stå emot, och stannar kvar i facket, trots att det blir dyrare.
– Nu vill jag se kraftfulla motreaktioner från förbundet och framför allt LO. Budgeten är klassisk högerpolitik i dess rätta bemärkelse och det bäddar verkligen inte för en stillsam avtalsrörelse.

Lennart Rehn, klubbordförande IF Metall, Lear, Tidaholm:

– Budgeten var inget att hoppa högt över. Jag tycker mest synd om de arbetslösa som får sänkt a-kassa samtidigt som de inte får ta del av jobbidraget.

– Detta är ju demokratins baksida, och vi får helt enkelt leva med denna politik. Men det är viktigt att vi satsar hårt i vårens avtalsrörelse. Vi måste kräva löneökningar som motsvarar alla försämringar så att medlemmarna i alla fall inte går back ekonomiskt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.