Industriarbetarnas tidning

Högre lönepåslag till lågavlönade

10 oktober, 2006

Skrivet av AGNETA PERSSON

I den pågående avtalsrörelsen satsar Grafikerna på att höja lönerna för dem som har sämst betalt. En sådan satsning gynnar automatiskt många kvinnor. Det säger Grafikernas förbundsordförande Jan Österlind.

Den sista maj nästa år löper Grafikernas tre stora avtal inom civil-, förpacknings- och tidningsområdet ut. I de nya avtalen hoppas facket kunna höja avtalens lägsta lönenivåer, samt höja lönerna för de grupper som har sämst betalt.

– Det är inte särskilt vanligt att grafiker går på avtalets lägsta löner, säger Jan Österlind, men det finns fall där folk har blivit uppsagda för att senare bli anställda på samma företag igen på lägsta lönen. Det är viktigt på lång sikt att gapet mellan de faktiska lönerna och avtalets lägsta löner inte ökar.

Genom en satsning på övriga lågavlönade grupper och individer kommer löneskillnaderna mellan kvinnor och män automatiskt att minska, säger Jan Österlind.

– Av våra medlemmar är omkring 25 procent kvinnor. En stor del av dem finns bland de lågavlönade. Därmed inte sagt att vi ska satsa på särskilda kvinnopotter, det finns även män bland de lägst avlönade.

Satsningen innebär enligt Jan Österlind att lågavlönade grupper måste tillåtas ett större löneutrymme än andra.

– Vi är beredda att släppa fram dem som har låga löner och låta dem ta ut mer. Andra måste acceptera det. Alla kan inte få ta ut lika mycket.

Grafikerna betonar också vikten av att kvinnor erbjuds bra möjligheter till utveckling och utbildning i arbetet som en viktig strategi för att minska löneskillnaderna mellan könen.

– Ta ett bokbinderi till exempel. När det blir trassel med maskinerna är det oftast killarna som löser problemen. Har man ansvar för en maskin måste man också få utbildning att ställa in den och kunna avhjälpa fel. Då minskar utbytbarheten och ditt värde stiger. Tjejerna måste få möjligheten till detta, de måste få stöd från killarna men också bli bättre på att ta för sig.

Några konkreta löften om hur de nya avtalen kommer att se ut vill Jan Österlind inte ge. Först ska förbundets avtalsråd träffas vid ett flertal tillfällen och enas om detaljerna kring satsningarna och hur dessa ska gå till.

– Mycket ska vägas in, som till exempel ytterligare arbetstidsförkortning som är oerhört uppskattad. Jag vill inte väcka förväntningar innan avtalsrådet har diskuterat, men jag skulle bli mycket förvånad om vi inte fortsätter att satsa på lägstalönerna.

Inom Grafisk industri finns de med sämst lön främst inom efterbearbetning och förpackningsindustrin.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.