Industriarbetarnas tidning

IF Metall kräver 4 procent

23 oktober, 2006

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

IF Metalls lönekrav i avtalsrörelsen kommer att hamna på nästan fyra procent, enligt förbundsordförande Stefan Löfven.

IF Metall anser att det finns fog att kräva ettåriga avtal med nästan fyraprocentiga lönepåslag.

– Vi ser att Sverige ligger bra till jämfört med övriga Europa. Produktivitetsutvecklingen har varit stark så det finns utrymme, säger Stefan Löfven.

Storförbundets utspel kommer innan man pratat ihop sig om en plattform med övriga fack inom industrin. Dessutom har IF Metall fortlöpande under hösten avtalsråd med förtroendevalda från fackavdelningar och arbetsplatser i hela landet.

– Förra veckan spekulerades om att vi skulle kräva fem procent. Vi tyckte det var lika bra att gå ut nu. Det är inget konstigt att vi gör det tidigt, det har vi gjort förr. Vi måste ge uttryck för vår vilja, det vore tjänstefel annars, säger han.

Stefan Löfven säger att nivån inte kommer att ligga på exakt fyra procent men mycket nära.

Facken inom industrin har som mål att lönerna ska öka långsiktigt i takt med övriga Europa. Men när IF Metall nu ser att Sverige går bra ekonomiskt finns utrymme för extra löneökningar.

LO-förbunden har enats om satsningar på särskilda kvinnopotter i avtalsrörelsen. Stefan Löfven är skeptisk till den konstruktionen. IF Metall kommer i stället att göra traditionella låglönesatsningar som kommer att gynna de kvinnor som har låga löner.

– Vi behöver inte använda den strategi som LO kommit överens om. Det har blivit fel i debatten att IF Metall inte bryr sig om jämställdhet. Det är en mycket viktig fråga för oss. Vi har många lågavlönade kvinnor på till exempel tvätterier som kommer att gynnas av en låglönesatsning.

Kommande avtalsrörelse väntas bli tuff. Enligt Stefan Löfven försvårar den nya regeringens politik avtalsrörelsen. Han ger exempel som avskaffad avdragsrätt för fackavgiften och kraftigt höjda a-kasseavgifter.

Kommer vi få se fler fackliga stridsåtgärder i avtalsrörelsen?

– Det är att börja i fel ände att prata om stridsåtgärder. Vi har ansvar att teckna bra avtal för våra medlemmar och det är det vi siktar på i första hand.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.