Industriarbetarnas tidning

LO-förbunden överens om kvinno­satsning

17 oktober, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

En gemensam satsning i avtalsrörelsen på kvinnors löner samt på de som tjänar minst. Det kom LO:s styrelse fram till efter ett möte på måndagen. I frågan angående kvinnpotterna, som tidigare skapat oenighet förbunden emellan, kunde en kompromiss till slut nås.

– IF Metall har målats ut som om vi vore mot en satsning på kvinnolöner. Så är det inte, utan det enda som vi varit oense om är tekniken för hur en sådan satsning ska se ut, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven, som även sitter med i LO:s styrelse.

Det blev till slut en kompromiss mellan LO-förbunden angående en satsning på kvinnopotter. Tidigare har frågan skapat oenighet mellan förbunden, då facken inom industrin menat att en sådan satsning skulle gå på tvären mot målsättningen att lyfta lönerna för de som har det sämst.

Men på måndagens möte i LO:s styrelse förhandlades en kompromiss fram att de kvinnor som har en lön som är lägre än 20 000 kronor per månad ska få extra pengar ur en särskild jämställdhetspott.

– Ju högre andel kvinnor i en bransch desto lägre löner. Det är oacceptabelt. LO-styrelsens beslut i dag är ett första steg i en ny strategi, kommenterade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin överenskommelsen i ett pressmeddelande, och kallar den gemensamma jämställdhetssatsningen för historisk.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven är nöjd att oenigheten har lagts åt sidan, men menar att inga siffror är säkrade än.

– Vi har nu hittat en gemensam ram för en satsning på jämställdhet, med viss frihet inom våra förbund. Sedan får vi se hur siffrorna blir.

Den exakta siffersättningen i den gemensamma satsningen ska bestämmas av LO:s styrelse vid ett senare tillfälle. Enligt Löfven innebär det om några veckor.

Förbunden enades på måndagen även om att industrin ska sätta normen för löneökningarna i avtalsrörelsen, samt att det ska ställas krav om en höjning av de med lägst lön.

Både en låglönesatsning, samt förslaget med kvinnopotter, har tidigare stött på patrull från arbetsgivarsidan, som hävdat att sådana höjningar skulle göra det för dyrt att anställa. Detta argument ger Stefan Löfven inte mycket för.

– Det är ett klassiskt argument från deras sida, som det inte finns några belägg för. Det är en myt att lägre löner skulle skapa högre arbetslöshet.

Klicka här så kan du läsa LO-förbundens gemensamma krav inför avtalsrörelsen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.