Industriarbetarnas tidning

LO varnar för demonstrationer

23 oktober, 2006

Skrivet av ELISABET HOFF

Konsekvenserna av regeringens a-kassereform blir betydande både för samhälle och individ, hävdar LO som inte kan utesluta demonstrationer på gator och torg. Däremot kommer lönerörelsen inte att påverkas.

– Även om många medlemmar är upprörda och vill ha en kompensation kan facket aldrig kompensera politiska förändringar med lönekrav, säger LO:s chefsekonom Dan Andersson.

– I så fall skulle en regering kunna ställa samma krav på en lönesänkning. Oavsett regering måste vi ha samma lönerörelse. Det finns bara ett löneutrymme, allt annat är uteslutet.

Att lönerna ändå påverkas av den nya regeringens politik är LO-ledningen dock övertygad om. Det är liksom hela idén, menar Dan Andersson och påminner om att en av grundtankarna med att ha inte bara en a-kassa, utan också en relativt hög ersättning är att motverka lönedumpning. Det vill säga att arbetslösa inte ska behöva ta ett jobb till vilket pris som helst.

Dan Andersson anser att även arbetsgivarna har anledning att vara nervösa inför en sänkt a-kasseersättning.

– De vill inte ha demonstrationer och strejker när de ska skära ner eller flytta utomlands. Risken är att det blir så om det en större risk med att förlora jobbet.

En annan konsekvens blir, enligt LO:s beräkningar, att fler människor kommer att hamna under fattigdomsgränsen, det vill säga 60 procent av medianinkomsten. Det handlar då framför allt om långtidsarbetslösa.

Om det så kallade jobbavdraget kan kompensera andra höjningar har LO inte räknat färdigt på än. Men en sak är man säker på: den nya egenavgiften till a-kassan är ”en av de häftigaste höjningar vi sett.”

Enligt Dan Andersson är utvecklingen halvvägs tillbaka till 1930-talet om reformen genomförs.

– 1935 var statens subvention av a-kassan 35 procent. 1990 var den 90 procent. Nu blir den 56 procent. Det är en tydlig signal om att man inte ser arbetslösheten som ett ansvar och intresse för hela samhället.

Med tanke på de konsekvenser som reformen kan komma att innebära anser LO att det är ansvarslöst av regeringen att snabbehandla hela a-kasseärendet innehållande höjning av avgift, sänkning av ersättning, kortad period och slopad avdragsrätt. Därtill kommer den komplicerade frågan om en obligatorisk a-kassa.

Trots flera påstötningar under ett års tid har LO inte förrän nu bjudits in av alliansen för att lämna sin syn på det hela.

– Det är att visa dålig respekt för något som byggts upp sedan 1930-talet, säger LO:s vice ordförande Leif Håkansson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?