Industriarbetarnas tidning

Löneklyftorna fortsätter att öka

4 oktober, 2006

Skrivet av ÅKE LIF

Löneklyftorna ökar mellan arbetare och tjänstemän. Förra året steg tjänstemännens löner med i snitt 800 kronor i månaden, arbetarnas med 460 kronor.

LO årliga lönerapport, som lades fram i dag, visar att den genomsnittliga lönen på hela arbetsmarknaden är 19 100 för en arbetare och 23 700 för en tjänsteman.

Den privata sektorn ligger klart över den offentliga, både när det gäller arbetare och tjänstemän.

Kvinnornas löner ligger fortfarande klart under männens. Men under 2005 ökade faktiskt kvinnolönerna mer än manslönerna, 3,0 procent mot 2,6. Bland arbetare var utjämningen störst. Kvinnolönerna ökade med 2,8 procent mot männens 2,3.

Även i kronor räknat ökade arbetarkvinnornas lön mer, 480 mot 450. Inte mycket, men ändå ett trendbrott.
På arbetarsidan är lönen för lika arbete nästan helt utjämnad mellan könen. Inom respektive yrke tjänar män och kvinnor praktiskt taget lika mycket.

Men som tidigare är det tydligt att kvinnodominerade branscher och avtalsområden ligger på en betydligt lägre lönenivå än mansdominerade.

Nu inleds en ny avtalsrörelse. Då brukar det alltid heta att det är den konkurrensutsatta sektorn, främst industrin, som ska vara normgivande. Samtidigt höjs kraven på högre påslag för de kvinnodominerade yrkena, exempelvis inom den offentliga sektorn.

Hur går den ekvationen ihop? LO:s avtalssekreterare Erland Olauson svarar:
– Nu ska våra förbund enas om normsättningen inför avtalsrörelsen. Visst är det traditionellt så att det är den konkurrensutsatta sektorn som bestämmer hur stora löneökningar vår ekonomi tål.

– Men när vi kommer till fördelningen är frågan om de mansdominerade områdena är beredda att ge kvinnobranscherna mer, utan att kräva kompensation, säger Erland Olauson.

Olauson nämner satsning på höjda lägstalöner som exempel på åtgärder som kan gynna kvinnor.
– Man ska inte glömma att även förbund som IF Metall har kvinnodominerade avtalsområden med låga löner. Det ligger i allas intresse att klara det här problemet långsiktigt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.