Industriarbetarnas tidning

Löneökningskrav sprider sig på ABB

4 oktober, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Den namninsamling med krav på högre lön som gjorts av arbetarna på ABB Power Transformers i Ludvika har nu lämnats över till företagets ledning. Och kravet på fem kronor mer i timmen sprider sig nu på ABB:s andra fabriker i staden.

– Företaget tycker fortfarande att våra krav är orimliga, men vi ger oss inte, säger IF Metallklubbens ordförande Rolf Häggman.

Dagens Arbete har tidigare rapporterat om den namninsamling som drogs igång på ABB Power Transformers i Ludvika för några veckor sedan. I flygblad som spreds på fabriken krävdes att lönegapet mellan arbetare och tjänstemän ska minska eller försvinna helt.

Bakgrunden var ett missnöje med vårens löneuppgörelse, som gav 2,9 procents lönepåslag för alla på ABB Power Transformers. Ingen minskning av lönegapet alltså, som i dag är mellan 2 000 och 3 000 kronor, enligt facket.

Arbetarna krävde i den namninsamling, som skrevs på av 167 av 380 anställda, 5 kronor mer i timmen. Det kan jämföras med de 3,40 kronor i timmen som de fick i vårens uppgörelse.

Efter överlämnandet följde nya löneförhandlingar, som dock blev resultatlösa.

Anders Carlsson, produktionschef på fabriken i Ludvika, har valt att inte uttala sig i frågan denna gång. I stället hänvisar han till ABB:s presschef.

– Det var knappt 40 procent av arbetarna som skrivit på, så kravet kommer inte från alla. Vi har inte ändrat uppfattning i frågan, och är fortfarande oense med facket. Men från vår sida tycker vi att vi följer Teknikavtalet, säger Christine Gunnarsson, som är presschef för ABB i Sverige.

ABB Power Transformers meddelade i går att det nu är slutförhandlat. Men enligt klubbordförande Rolf Häggman har de anställda långt ifrån gett upp.

– Vi är nöjda med uppslutningen bland arbetarna, och vi får väl helt enkelt begära nya förhandlingar. Samtidigt har lönekravet spridit sig i Ludvika. På både ABB Components och ABB HVP har arbetarna meddelat kravet på 5 kronor mer i timmen till ledningen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.