Industriarbetarnas tidning

Nedläggningshotat kemiföretag brandhärjat

2 oktober, 2006

Skrivet av ÅKE LIF

Produktionen står stilla på nedläggningshotade kemiföretaget DSM Resins i Landskrona efter en brand i natt. Det finns inga misstankar om att branden skulle vara anlagd.

Förra måndagen utbröt en vild halvdagsstrejk på företaget, sedan beskedet kommit några dagar tidigare att fabriken ska läggas ner.

– Det är klart att branden kom olustigt med tanke på läget, säger Tomas Kamph, IF Metall-klubbens ordförande på DSM Resins.

Branden utbröt på söndagkvällen i ett värmelager där vegetabiliska oljor och fettsyror förvaras.

– Det finns en teknisk orsak till branden, säger Alf Jönsson, företagets vd. Det kan röra sig om ett läckage, men den saken ska utredas i lugn och ro.

– Att det skulle röra sig om ett sabotage finns inte med i beräkningen.

Det gick ut larm, bland annat i tv, om att befolkningen i närheten skulle hålla sig inne och stänga fönster. Men Alf Jönsson säger att inga miljöfarliga utsläpp förekommit. Branden släcktes under natten, och företaget har självt tagit hand om det kemikalieblandade släckvattnet.

Nu jobbar de anställda under ett par dagar med att städa upp och reparera kablar och annat. Sedan ska produktionen av kemikalier till färgindustrin återupptas.

Men det är bara för en begränsad tid, för nästa år försvinner tillverkningen till ägarkoncernens fabriker i Holland och Spanien.
Kvar blir en terminal där tre av 33 anställda på kollektivsidan enligt planerna ska bli kvar.

– Men vi ska börja förhandla nu och hoppas att ett par till av de äldre anställda kan få bli kvar, säger IF Metalls Tomas Kamph.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.