Industriarbetarnas tidning

”Nystartsjobben hjälper inte mig”

17 oktober, 2006

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

Nystartsjobben är den borgerliga regeringens försök att få in sjuka, förtidspensionerade och arbetslösa på arbetsmarknaden.
– En fin idé, men i praktiken tror jag inte att det kommer att hjälpa sådana som mig, säger Marina Walström (bilden).

Hon hade passerat fyrtio och hade inte ens gått klart gymnasiet, ändå gjorde Marina Walström en snabb karriär i slutet av 1990-talet. Så blev hon sjuk. Nu har hon varit arbetslös i snart två år.

Nu håller hon på att starta egen firma. Hon ska erbjuda juridisk rådgivning till människor i hennes egen situation, som behöver hjälp med att tolka eller överklaga myndigheters beslut.

– Jag tror inte det spelar någon roll hur mycket regeringen subventionerar, arbetsgivarna är ändå låsta i föreställningen att det ska vara unga, hundra procent friska människor på varje tjänst, säger hon.

Marina Walström började sortera brev på Posten i Västerås när hon var 19 år. I början av 1990- talet blev hon uppsagd på grund av arbetsbrist.

Hon lyckades förhandla sig till ett bra avtal med den statliga Trygghetsstiftelsen och fick delar av en juristutbildning i Uppsala betald av staten. Det var när hon skulle lägga ut sin sista uppsats på Internet som karriären tog fart.

– Jag lärde mig grunderna för programmering och hur man designar en hemsida, startade en egen sajt för kvinnor och fick kontakt med en massa människor i IT-världen.

Hösten 1998 blev hon erbjuden ett välbetalt jobb på Ericsson i Stockholm. Inom ett år rekryterades hon till Grafiska fackförbundet. Hon och hennes kollegor fick i uppdrag att rekrytera medlemmar från IT-branschen.

Sommaren 2000 fick Marina Walström beskedet: du har en tumör i vänster lunga. Det blev operation och en lång sjukskrivning. Precis när hon hade hämtat sig från den första operationen misstänkte läkarna att cancern hade spridit sig till levern.

Hon överlevde ytterligare en operation, men karriären var slut. Hennes avdelning lades ner. Marina Walström blev uppsagd.

Sedan dess har hon sökt massor med jobb, till och med på Arbetsförmedlingen, men inte ens kallats till intervju. Av det har hon dragit en slutsats:

– Den som har varit långtidssjukskriven får klara sig själv i dagens samhälle.

Fakta nystartjobben

Nystartsjobben, som presenterades i regeringens budget, innebär att arbetsgivaravgiften slopas om arbetsgivaren anställer människor som av olika skäl hamnat utanför arbetsmarknaden.

De grupper som reformen gäller är:

* Arbetslösa, människor som deltagit i arbetsmarknadspolitiska program eller fått sin försörjning från sjukpenning eller sjuk- och aktivitetsersättningen, på heltid i mer än ett år. Subventionen lämnas under lika lång tid som personen varit arbetslös, sjukskriven eller förtidspensionerad, dock högst fem år.

* De som är äldre än 55 år. Där ska subventionen gälla under dubbelt så lång tid som personen varit borta från arbetslivet, dock högst tio år.

* Ungdomar (20-24 år), som varit arbetslösa eller deltagit i arbetsmarknadspolitiska program i minst sex månader. I det här fallet gäller subventionen i högst ett år.

* Asylsökande som fått uppehållstillstånd, kvotflyktingar samt dessa gruppers anhöriga under de tre första åren efter det att uppehållstillstånd har beviljats.

Texten är kompletterad 18/10 2006.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?